Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Нова програма на София Тех Парк ще подпомага учени, изследователи и предприемачи

Натанаил Стефанов, заместник-председател на Управителния съвет на София Тех Парк, в "Бизнес старт" 09.10.2023 г.

12:04 | 9 октомври 2023
Обновен: 11:04 | 11 октомври 2023
Автор: Георги Месробович

София Тех Парк стартира нова инкубационна и акселераторска програма, която цели да подкрепи учени, изследователи, студенти и предприемачи. Екипът е най-важната част от създаването и успеха на един продукт на пазара. Няма достатъчно интерес у децата да се занимават с наука и има нужда от много повече, това коментира Натанаил Стефанов, заместник-председател на Управителния съвет на София Тех Парк, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

До сега София Тех Парк помага на учени и изследователи, които работят в парка. Новата инкубационна и акселераторска програма на София Тех Парк – South East European Innovators Program (SEEIP), цели да подпомогне иноватори из цялата страна като цели да се разрасне, обхващайки Централна и Югоизточна Европа. Програмата съчетава в себе си елементи на инкубация, акселерация и технологичен трансфер, като е насочена към три групи: към учените, студентите и предприемачи, които по една или друга причина не получават подкрепа от никъде, обясни Стефанов.

Първата част на програмата е дигитална, която представлява обучение на учени и изследователи с цел да ги направи предприемачи, като плюса на тази част е, че не е нужно да напускат родните си места, обясни гостът. Той допълни, че много учени не искат да стават предприемачи за това ги запознават с екипи, които да свършат тази задача. Наблюдават, че много предприемачи и компании след акселераторска програма все още имат нужда от помощ. Гостът обясни, че програмата се движи по нуждите и работата на кандидатите, а не обратното.

Учените и предприемачите трябва да проучат дали идеята заслужава да продължи напред, както и да ли пазара има нужда от техния продукт или услуга, като чак след това да започнат разработка. Стефанов обясни, че хората осъзнават, че не могат да свършат цялата работа по един продукт, но най-често се отказват от идеята си, защото е твърде рисково или защото наемането на голям брой хора изисква време и усилие.

Екипът е най-важната част от проекта. Гостът обясни, че не толкова добър продукт, но подкрепен с чудесен екип има много по-голяма вероятност да успее, отколкото чудесен продукт, но зад него екип, които не се разбира. Стефанов каза, че голяма част от предприемачите вече осъзнават това и инвеститорите инвестират най-вече в хора.

Според госта в България има добра предприемаческа среда. Това се изразява в дейни хора, които имат желание да развиват проекти и не малко организации за подкрепа на предприемачеството.

София Тех парк е утвърдено място за иновации и развитие, смята гостът. Форумът Джон Атанасов, местата за събития, които създават едно добро място за получаване на знания както и високотехнологичните лаборатории, с които паркът разполага и експериментариумът, който има за цел да създаде желание у децата да се занимават с наука – са причините София Тех Парк да е такова място, заяви гостът.

Той не смята, че се вижда достатъчно интерес у децата да се занимават с наука.

„Има нужда от много повече; децата имат нужда от добрия пример.“

Гостът смята, че за да се роди интерес у децата, те трябва да виждат повече учени и да се запознават с разработките им.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.