Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

"София Тех Парк" с революционен ход - ще развива квантови технологии

Петър Статев, председател на Надзорния съвет на "София Тех Парк", Бизнес старт, 09.02.2021

10:58 | 9 февруари 2021
Обновен: 11:10 | 9 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева

"София Тех Парк „работи с водещ европейски център за развитие на квантови компютри или квантово програмиране, като през март месец ще бъде дадена повече информация за това партньорство. Паралелно с това продължава и работата по суперкомпютъра, като надеждата е до юни той да влезе в листата на 500- най-високопроизводителни компютри в света. Това заяви Петър Статев, председател на Надзорния съвет на "София Тех Парк", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

“5G е една много модерна технология за взаимодействия между редица обекти и все още има значително количество бели зони, например изграждането на мрежите от умни сензори“, каза гостът относно сегашния фокус на „София Тех Парк“.

„Докато основни технологии за 5G се произвеждат от двама или трима големи производители, в света на интелигентните мрежите няма доминиращ играч и това е мястото за включване на малките иновативни компании. Чрез изграждането на първата 5G базова станция за тестови цели Лабораторията за интелигентни телекомуникационни инфраструктури на София Тех Парк дава възможност на младите предприемачи да разработват интелигентни мрежи“.  

„Аз имам надежди, че тази година, провокирана от пандемията и от промените в световната икономика, България вече ще се стреми да не бъде изоставащa и съм оптимист, че креативността на хората ще доведе до повече иновации“, заяви Статев.  

Гостът коментира и решителността на Европа да навакса изоставането в сферата на иновациите и шифровите технологии, както и предвидените програми за инвестиции като „Хоризонт Европа“ и други.

„За да бъдем успешни в иновациите трябва да създадем правилната среда за тях“, заяви Статев.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.