Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Виртуалната реалност превзема Европейската нощ на учените в София Тех Парк

Михаил Илиев, управител на Сдружение за научно-изследователска и развойна дейност към София Тех Парк (СНИРД) и гл. ас. Димо Чотров, експерт от “Лаборатория “Виртуална и разширена реалност” към София Тех Парк, "Бизнес старт", 29.09.2023 г.

14:00 | 29 септември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Европейска нощ на учените в София Тех Парк ще направи интересни презентации, лекции и демонстрации за деца, младежи и възрастни, които ще подхранят желанието на хората за наука и развитие, а основна тема ще бъде виртуалната и разширената реалност, както и околната среда, това казаха Михаил Илиев, управител на Сдружение за научно-изследователска и развойна дейност към София Тех Парк (СНИРД) и гл. ас. Димо Чотров, експерт от “Лаборатория “Виртуална и разширена реалност” към София Тех Парк в предаването „Бизнес старт“ с водеща Роселина Петкова.

Според Чотров, виртуалната реалност помага по-добре да разберем средата, която ни заобикаля, но и в същото време е много удобен интерфейс на взаимодействие, като кафе машините и друг тип технология. Макар че не е новост, виртуалната реалност започва да се развива все по-бързо.

„Виртуалната и разширена реалност е една нарастваща и дори бих казал експлодираща област в момента, тя по никакъв начин не е нова, но както каза Мишо, в областта на науката нещата започват много рано, още не им е дошъл момента и изглежда може би, че на виртуалната и разширената реалност започва да им идва моментът“, обяснява Чотров.

Михаил Илиев обяснява, че последната година София Тех Парк са се обърнали повече към страната на бизнеса, да се презентират и управляват дейности в подкрепа на обществото.

„Специално с лабораторията по виртуална реалност имаме няколко договора, с които дигитализираме културно наследство или туристически обекти, като така ги правим по-достъпни за хората.“ Той добавя също, че лабораториите по химия и биология подпомагат големи български фирми в областта на козметиката и храните с по-екологични лечебни растения.

Димо Чотров също разказва как в София Тех Парк има много събития, които дават възможност на ученици, преди да станат студенти да се запознаят с възможностите за тяхното развитие, да им се обясни предимствата да бъдат близо до ръба на развитието и да правиш иновации.

„Аз вярвам, че да си учен е по-трудно, но вярвам, че е и много по-удовлетворяващо. Именно такива инициативи като европейската нощ на учените, като стажантски програми, като други в това да запалим искрата в младите хора за науката и за новите технологии са в основата на това да мотивираме повече млади хора да потеглят по този път на развитие“, коментира Михаил Илиев.

Опазването на околната среда също ще бъде основна тема в Европейската нощ на учените. Как българският отбор по синтетична биология ще се включи в събитието и дали науката се бори с измененията на климата?

Гледайте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.