Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

София Тех Парк актуализира суперкомпютъра, за да е по-ефективен за AI

Натанаил Стефанов, заместник-председател на Управителния съвет на София Тех Парк, в "Бизнес старт" 16.01.2024 г.

12:45 | 16 януари 2024
Обновен: 13:21 | 16 януари 2024
Автор: Георги Месробович

С навлизането на изкуствения интелект много компании ще започнат преквалификация, която ще обучи работниците, да се насочат към дейност с по-висока добавена стойност, като все повече компании се насочват към продуктова ориентация, а не само предлагане на услуги. Планира се актуализация на суперкомпютъра в София Тех Парк, която ще му помогне да отговаря на нуждите на научната среда и бизнеса. Ще бъдат подобрени компоненти използвани при изкуствения интелект. Това ще се случи с отпуснатите малко над 8 милиона лева от Министерски съвет - средства към парка за суперкомпютъра, това коментира Натанаил Стефанов, заместник-председател на Управителния съвет на София Тех Парк, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Изминалата 2023 г. бе интересна, интензивна и успешна година за София Тех Парк, наситена с много инициативи, събития и проекти, каза Стефанов. През изминалата година са се провели над 270 събития само на форума „Джон Атанасов“ и паркът се е радвал на около 200 хиляди посетители.

Паркът работи в различни направления като фокуса е насочен върху подкрепа на научните разработки в страната. Суперкомпютърът е бил използван на 80% общ капацитет, като се работи в неговото развитие и актуализиране. Други насоки, в която се работи е подпомагане на предприемаческата екосистема и сферата на образованието и знанието, като това е единственият начин българската икономика да е напред, допълни гостът.

Технологичният парк предоставя технологична инфраструктура на учените и експертите, като едновременно с това се опитва да създаде мост между научната част и комерсиализацията. Помагат в сферата на дигитализацията и пазарната валидация, тъй като често учените трудно прилагат идеите и разработките на пазара. Проектите се делят на два вида – изцяло научни и технологични.

„Тези, които са изцяло научни, много често развитието на продукта тръгва от идеята, а не толкова от пазарната нужда и много често, след като има някаква разработка се оказва, че това не е точно, от което пазара има нужда и се прави нов дизайн, нов продукт. При технологичните компании е малко по-различно и това, което се стараем да работим с всички предприемачи и учени е първо да имат пазарния подход, първо да видят каква е нуждата на пазара, да се направи пазарна валидация и чак тогава да се стартира с прототипиране на самите продукти.“

Планира се актуализация на суперкомпютъра, която ще му помогне да отговаря на нуждите на научната среда и бизнеса. Ще бъдат подобрени компоненти използвани при изкуствения интелект. Това ще се случи с отпуснатите малко над 8 милиона лева от Министерски съвет - средства към парка за суперкомпютъра, като другата част от тях ще се насочи към покриване на разходите за енергия и охлаждане около него.

Също така паркът предлага облачни услуги, които са на по-ниска цена, от тази на най-големите компании в този сектор, което улеснява малките компании и повишава конкурентоспособността на големите. Един от проектите, по който се работи е на университета в Германия, като се правят симулации на черна дупка, а суперкомпютъра у нас участва в целия процес на симулацията.

„Ние сме изключително щастливи, че имаме суперкомпютъра в България. Той е един от най-бързите суперкомпютри в Източна Европа. Това позволява на първо място да се правят развойни проекти – нещо, което традиционно преди 10 г. би отнело 10 години, днес може да се направи за 3 или 4 месеца.“

Плановете на технологичния парк за 2024 г. са амбициозни, като акцент се поставя върху подкрепата на предприемачи и се цели да се разрасне Програмата за иноватори в Централна и Източна Европа, по която в момента има 65 кандидатури и 28 одобрени екипа, с които се работи активно.

Гостът обясни, че са нужни инвестиции за популяризация на научно развойната дейност в парка.

„Ако трябва да кажа къде трябва да са големи инвестициите това е в сферата на образованието и изграждането на капацитет – инвестиция в хора. До голяма степен последните години инвестициите, особено покрай европроекти са били в инфраструктура и оборудване, което е чудесно и прекрасно, но ако няма хора, които да работят с тях – те остават излишни. Това е и посоката, в която ние работим много активно, в сферата на образованието. Включително работим потенциално да стартираме магистърска програма, която да бъде на територията на София Тех Парк.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.