Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

AI и машинното самообучение - инструменти за подобряване на устойчивостта в модата

Невена Николова, дизайнер, в "Бизнес старт" 15.01.2024 г.

13:37 | 15 януари 2024
Обновен: 15:02 | 15 януари 2024
Автор: Георги Месробович

На форума в Давос ще се засегне темата за устойчивостта в модата и облеклото. Модата не е изолиран феномен, като тя отразява настроенията в обществото, отразява нагласите, така че тя само е един маркер за това ние как се държим и реагираме на промените в обществото. Инструментите, които изкуственият интелект предлага са много, като не бива да се очакват моментални резултати – потенциалните възможности са големи, но ще отнеме време за реални резултати. В тези рамки много инструменти се разработват, за да можем да идентифицираме проблемите, да намерим техните решения и съответно да заложим тяхното ползване от самото начало на създаване на една дреха.; Решения има, те се намират около нас, но иска къртовска работа и много висок морал, за да се развият докрай и да се приложат, това коментира Невена Николова, дизайнер, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Темата, която Николова засяга на форума в Давос е устойчивост в модата и облеклото, тази тема намира място във всички световни форуми в различни браншове. Тази година ще се проведе и фестивал с името „Shape cities”, като на него ще се работи по темата за устойчивост на градовете, а модата и облеклото са част от нея и касаят всеки.

Модни градове като Париж вървят по пътя на устойчивостта, като ЕС ще създаде рамки за устойчивост в модата и облеклото, а Франция и Нидерландия са пионери в тази насока.

„Като казваме мода, тя не е изолиран феномен. Модата отразява настроенията в обществото, отразява нагласите, така че тя само е един маркер за това ние как се държим и реагираме на промените в обществото.“

Инструментите, които изкуственият интелект (ИИ) предлага са много, като не бива да се очакват моментални резултати – потенциалните възможности са големи, но ще отнеме време за реални резултати.

„Машинното самообучение и computer vision – това са нещата, които касаят модата и облеклото и текстилната индустрия. В тези рамки много инструменти се разработват, за да можем да идентифицираме проблемите, да намерим техните решения и съответно да заложим тяхното ползване от самото начало на създаване на една дреха.; Решения има, те се намират около нас, но иска къртовска работа и много висок морал, за да се развият докрай и да се приложат.“

Трябва да се радваме и използваме ползите от новите технологии, но трябва и да сме критични дали това са реални решения. Гостът не смята, че ИИ ще измести креативността от модната индустрия.

„То (ИИ) не е заплаха, но може да бъде проблем, ако се използва неправомерно.“

ЕС ще въведе принцип на разширена отговорност, който ще регулира текстилният отпадък, ще се създадат нови контейнери, дори и в България и ще се проведат акции в обществото, които ще информират как да се справяме с текстилния отпадък. Николова се насочва и към по конкретни решения около как да купуваме дрехи, как да ги използваме и съхраняваме, как да се поддържат и накрая как да се рециклират.

Рециклирането е едно от решенията за това как да се справяме с отпадъка, като високите технологии имат голяма роля със справянето с този проблем. Разработват се инструменти, които на поточната линия да отделят различни тъкани, за да може те по-лесно да се сортират.

„Нашият фестивал и нашият проект ще разкрият нови работни места във всяко отношение и изобщо новите работни места са една добра новина и всички, които се плашат от тези нововъведения – не бива да се плашат, а трябва да ги прегърнат като възможност и да открият за себе си нови поприща и начини на работа.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.