Made in Green

Понеделник, 21 часа
Водещ: Роселина Петкова

С дрехи втора употреба ще намалим вредното влияние на модата върху природата

Д-р Надежда Ангелова, автор в Климатека, гл. асистент в катедра “Неорганична химия” на СУ “Св. Климент Охридски”, в „Made in green”, 13.03.2023

21:43 | 13 март 2023
Обновен: 07:31 | 14 март 2023
Автор: Зорница Крушарска

Модната индустрия има сериозно въздействие върху околната среда, отговорна е за 10% от парниковите емисии и това е само един аспект от влиянието ѝ върху природата. В атмосферата освен парникови газове, се отделят серни и азотни оксиди, които биха могли да способстват за образуването на киселинни дъждове. Също така има замърсяване на водите, защото водата е изключително важен ресурс за производството на различни тъкани, разказа д-р Надежда Ангелова, автор в Климатека и гл. асистент в катедра “Неорганична химия” на СУ “Св. Климент Охридски”, в  предаването „Made in green” с водещ Роселина Петкова.

„Багрилата често ограничават слънчевата светлина, която достига и е необходима за всички водни обитатели. Някои от тях могат да бъдат токсични и понижават значително качеството на средата. Способстват и за цъфтежа на водорасли, което е признак за замърсяване”, обясни събеседникът.

Д-р Ангелова посочи, че има създадени регулации във връзка с употребата на тези химикали и зависи от политиката на всяка една държава колко те се спазват. Обикновено голяма част от производството е съсредоточено в Югоизточна Азия, където регулациите по-трудно си проправят път.

„Там вече има и етични казуси във връзка с цената на човешкия труд, за да получим ние една дреха в нашия гардероб”, изтъкна събеседникът.

Големите производители в Европа са изключително стриктни от гледна точка на климатично влияние, подчерта д-р Ангелова.

По думите ѝ всички тъкани и материи влияят на околната среда. Дори и тези с естествен произход като вълната имат не малък въглероден отпечатък в процеса на отглеждането на животното, от което тя бива добивана.

От друга страна всички синтетични влакна са малко или много петролни продукти и тяхното производство също има сериозно екологично въздействие.

Попадайки в природата, синтетичната тъкан е изключително устойчива и не се разгражда десетки, дори стотици години, подобно на други нефтени продукти.

„Когато сме по-осъзнати в изборите, които правим, бихме могли да влияем на модната индустрия”, посочи събеседникът и добави, че доста хора вече пазаруват дрехи втора употреба.

Бизнесът е отворен към технологично приложими и същевременно изгодни предложения и научни иновации, спомагащи за опазването на околната среда, сподели д-р Ангелова.

„Всяка една голяма компания има свои технолози, които са научни лица, които разработват или нов вид багрила, или нов вид тъкан”.

От какви алтернативни материали може да се произвеждат дрехи вижте във видеото.

Всички гости на предаването „Made in green” гледайте тук.