Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Устойчива мода: Дрехите ще се ремонтират и рециклират, трендовете ще затихват

Невена Николова, дизайнер, "Бизнес старт" 16.10.2023 г.

13:10 | 16 октомври 2023
Обновен: 09:35 | 19 октомври 2023
Автор: Даниел Николов

Модата има изключително голям въглероден отпечатък като отделна индустрия, като със своите 10% от общото въглеродно замърсяване изпреварва сектори като авиация и корабоплаване. Хората имат нужда от дрехи по климатични причини, но сега трябва да се научат и да управляват ефектите от тази индустрия. Как България да въведе национална стратегия за управление на текстилния отпадък ще бъде дискутирано на експертната кръгла маса "Кръгова икономика в текстилния сектор: практики, решения и политики", която ще се проведе на 17 октомври. Това коментира дизайнерът Невена Николова в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Най-сериозно е замърсяването в големите страни производители, където регламентите са слаби или не съществуват, като могат да се въведат устойчиви модели от превенция на отпадъка до правилното му рециклиране или изхвърляне, каза Николова.

"Още от дизайнерите ще бъде изискано дизайнът да бъде "еко" - трябва да е насочен към повторно използване, а дрехата да бъде дълготрайна. Всичко това трябва да бъде заложено в самия дизайн, което касае визията на дрехата, което ще бъде голяма спънка за огромен брой дизайнери ... Дрехите трябва да бъдат безвремеви, винаги актуални и винаги носими; да са направени от материали, които могат да се почистват добре, без това да носи отпечатък върху околната среда; да се ремонтират" и най-накрая да се превръщат в материали за други индустрии или да се изхвърлят, каза Николова.

Промяната в модната индустрия ще доведе и до промяна в материалите и тъканите, като вече съществува тенденция за намаляване на употребата на неестествени материали като полиестера. В същото време може да се наложи и "опростяване" на моделите, което да улесни крайното рециклиране, като от 2025 г. предстои въвеждането на етикети за устойчивост, каза Николова.

Голяма тема е как да се намали консумацията, като това може да се постигне с производството на дълготрайни дрехи и поправки.

"Винаги съм се придържала към това модата да няма тренд, да не налага на жената да си купи отново и отново, а да носи това, което има... Когато една дреха е замислена правилно, тя работи в комбинация с много други; тя остава във времето и тъй като е високо качество се позлва отново и отново. Освен това, ние винаги ремонтираме дрехите на нашите клиенти, които те носят от години."

До 2025 г. разделното събиране на текстил в ЕС трябва да стане задължително, което ще улесни пътя към по-добро рециклиране и по-високи нива на устойчива мода. Разширяването на тази верига в България ще създаде и допълнителни работни места, смята Николова.

"Ние, производителите на мода, трябва да си платим цената дрехата да не стане боклук. По този начин - като инициатори на целия процес - ще накараме обществото да бъде по-съзнателен потребител... "Бързата мода" през последните десет години допринесе за мултиплицирането на отпадъка в невероятен размер. Когато трябва да платим таксата за изхвърляне на "бързата мода", ще се замислим като дизайнери доколко ще допуснем създаването ѝ."

Как устойчивата мода ще се отрази на производството може да гледате във видеото и как конфликтите се отразяват на модната индустрия може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.