В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

По-ниските цени на енергията са тенденция за региона

Николай Кискинов, управляващ съдружник във "Владимиров Кискинов", В развитие, 21.10.2020

14:26 | 21 октомври 2020
Обновен: 14:49 | 21 октомври 2020
Автор: Николета Рилска

Енергийният пазар у нас е добър от гледна точка на предлагането и търсенето. Фундаментално има подкрепа на цените. Това каза Николай Кискинов, управляващ съдружник във "Владимиров Кискинов", в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

Кискинов посочи, че на независимата борса у нас цените на пиковата енергия се понижават от около 100-115 евро за мегаватчас до между 90 и 100 лева за магаватчас.

“Цените за базовата енергия са между 80 и 85 лева за мегаватчас”, отбеляза юристът, като обясни, че по-ниските цени са регионален тренд.

По думите на Кискинов фактът, че огромна част от служителите на компаниите работят дистанционно създава интересни тенденции, тъй като голяма част от електроенергията за бизнес сгради е пренасочена към битовите клиенти.

“Тенденцията е интересна, но не може да се отчете. Обективните данни са, че с между 3 и 5% е по-ниско индустриалното потребление”, коментира гостът.

Той посочи, че възобновяемите енергийни източници продължават да имат важна роля на пазара, генерирайки между 10 и 12 хиляди мегаватчаса дневно.

“Исторически имаме нужда от тази енергия. В момента, в който участието им падне, цените се увеличават”.

Повече по темата вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.