В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Кискинов: Възобновяемите източници имат все по-голямо влияние на енергийните пазари

Адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник във "Владимиров Кискинов", В развитие, 30.09.2020

14:17 | 30 септември 2020
Обновен: 15:09 | 30 септември 2020
Автор: Димитър Баларев

Възобновяеми източници диктуваха цените през последните две седмици на енергийните пазари, като борсите в Централна Европа продължават да оказват все по-голямо влияние върху българския пазар на енергия. Това заяви адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник във "Владимиров Кискинов", в предаването "В развитие", с водещ Делян Петришки.

"След като бъде реализрано през април догодина пазарното обединение между Германия, Унгария, Румъния и България, единственият фактор, който ще влияе на индивидуалните цени в отделните държави членки в този регион ще бъдат преносните капацитети. По този начин операторите ще заемат много важна роля на пазара, определяйки разликите в цените между отделните страни". 

Адв. Кискинов изведе като интересен пример пазарните изкривявания в Германия, отчетени през последните две седмици и половина, и причинени именно от нарастваща зависимост от възобновяеми източници.

"Германските вятърни централи от 48 гигавата са работили на 3, защото просто е нямало вятър, което пък от своя страна предизвика дефицит и по-високи цени, които достигаха над 60 евро на пазара в Гермния. Този ефект започна да се предава трансгранично и стигна до Словакия и не успя да обърне цените в България и Румъния. Много е интересен този момент, защото е доказателство за все повече определящата за пазара роля на възобновяемите източници на енергия. Именно поради тази причина в Централна Европа  би следвало да преобладават гъвкавите продукти - заради непостоянния характер на възобновяемите източници". 

Друг интересен пазарен момент в Централна Европа, който гостът сподели, е възвръщане на миналогодишните нива на потребление на енергия за същия период от време -  "разликата е между 2-3% и тя е минимална, тъй като годината беше по-топла", поясни адв. Кискинов.

По отношение на ценовите равнища на енергията в България гостът заяви, че те варират от 90 лв. до 120 лв. за пикова енергия, като реалните цени "би следвало да бъдат в диапазона между 100-110 лв. поради нарастващата свързаност на пазарите".

По първична информация, с която госът разполага, към този момент между 10-20% са стопанските потребителите, които са излезли на свободния пазар на енергия, като "макар и на пръв поглед да изглежда, че процентът е нисък, пазарът едвам успя да се справи с  притока на клиенти - административното обслужване, определянето на цена, сключването на договор и смяна на доставчик причиниха забавяне на процеса", коментира адв. Кискинов.

Целия коментар на адв. Николай Кискинов вижте във видеото.
Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.