В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Кискинов: Ценовите тенденции за електрическата енергия в България вече не ни изненадват

Адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник във "Владимиров Кискинов", „В рзвитие“, 07.10.2020

14:07 | 7 октомври 2020
Обновен: 15:02 | 7 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева

Ценовите тенденции за електрическата енергия в България вече не ни изненадват. Това заяви адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник във "Владимиров Кискинов", в предаването „В рзвитие“ с водещ Делян Петришки.

Според госта тенденцията за цените на електрическата енергия в България от около 100 лева за мегаватчас вече изглежда нормална. Кискинов също така прогнозира, че пазарните стойности на за пиковата енергия ще варират от 105 до 120 лв. за мегаватчас.

Според госта в момента пазарите на електроенергия се намират в рамките на от висока до нормална позиция, докато при тези на двустранни договори се забелязва затишие.

Що се отнася до газовите пазари, Кискинов заяви, че те се развиват се в рамките на предвидимото, като се наблюдават цени около 23 лева за мегаватчас. По думите на госта цените на газов хъб "Балкан“ устойчиво вървят нагоре, като те не се влияят от спотовите цени на регионалните пазари, а по-скоро от самото предлагане.

Според Кискинов при емисиите на парникови газове се забелязват много интересни явления, като цените там ту нарастват до около 30 евро, ту падат до 26 евро, като в момента се забелязва по устойчив тренд от около 26 евро. По думите му това което може да им се отрази сега е зеленият преход.

Относно инициативата на Комисията за енергийно и водно регулиране за плана за развитие на електропреносната мрежа на България в периода от 2020 до 2029 г., който беше представен за обществено обсъждане на 17-и септември, Кискинов обясни, че той съдържа два сценария – максимален и минимален.

Според госта най-важното обаче са и мерките за енергийна ефективност, които ще бъдат приложени в икономиката. По думите на Кискинов в плана не е предвидено навлизането на сериозни базови нови мощности, но е загатнато, че в периода между 2030 г. и 2040 г. ще бъдат изградени нови ядрени мощности, въпреки че не става ясно дали се говори за АЕЦ „Белене“, или нови блокове към АЕЦ „Козлодуй“. 

Целия разговор вижте във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук