Кискинов: Опасенията на бизнеса за цената на електроенергията не са основателни

Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов", В развитие, 19.02.2020

15:20 | 19 февруари 2020
Николай Кискинов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Кискинов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Виждаме сходни ценови нива на електроенергията на борсата у нас, и на останалите регионални борси. Понякога българската борса реализира малко по-високи нива от около 5-6 евро. Имаше едно изключение, в което цената на електроенергията се вдигна рязко нагоре, тогава и бизнесът обърна внимание. Като цяло за опасенията на бизнеса, че българската енергия е по-скъпа в последните месеци, можем да кажем, че това не се потвърждава. Нашата борса следва цените на отделните пазари, има и изключения, но те са характерни и за другите пазари. Това каза Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов", в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

По думите му оплакванията на бизнеса може би са свързани по-скоро с добавките, отколкото за самите цени. "Въпреки че виждаме тенденции за по-високи цени понякога на борсата", каза той. 

"Наблюдаваме сравнително нормални нива на цените на електроенергията с тенденция да са по-ниски от обичайните. Пиковата енергия е в диапазона 92 - 107 лв. Днес е 112 лв. Базовата енергия е между 75 и 92 лв. На 13 февруари пиковата енергия в България е била 47 евро", посочи експертът. 

Пазарът на двустранни договори бе определен от специалиста като не особено активен този месец.

"На него наблюдаваме нива от 96-105 лв., което е в рамките на очакваното", каза Кискинов. 

"Ако прегледаме пазарите на природен газ - виждаме тенденция за сериозно раздвижване на този пазар, както и за много интересна тенденция за ценовите нива - те вече са около 336 лв. за мегават час. Това е доста по-ниска цена от тази, която наблюдавахме при отварянето на пазара. Виждаме и по-сериозни количества, които се търгуват".

Той посочи, че в "Ден напред" виждаме постоянно количество от над 1000 мегаватчаса, а в "Рамките на деня" количеството зависи от нуждите. 

Той ще предоставя информация и за криптовалутите, защото, по думите му, няма много източници на надеждна информация.

"Към днешна дата един биткойн е 18 269.30 лв. Нивото е устойчиво възходящо. Преди следяхме цени около 3000-4000 долара, сега виждаме нива от 10 000 долара", каза Кискинов. 

Той посочи и ценовото ниво на етериум, което е 502.18 ст., на биткойн Кеш - 748 лв. и лайткойн - 138 лв. 

Гледайте целия разговор във видеото