Борисов: Няма държава с евро, която е по-зле от България

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за Българската народна банка

13:50 | 6 февруари 2020
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

"Не виждам държава с евро да е по-зле от България". Това каза пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов, цитиран от Нова телевизия, предаде Investor.

Днес Борисов разговаря с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Срещата е в контекста на разговорите на Мишел с европейски лидери за многогодишната финансова рамка, която ще бъде дискутирана на извънредна среща на върха на ЕС на 20-и февруари. 

"Българските лекари, програмисти са добре дошли в Европейския съюз, а държавата е инвестирала много, за да ги обучава. Тези, които сме били в социализъм, рязко се отличаваме от тези, които са с евро. Опитаха се да говорят, че еврото е лошо. Чакалнята гарантира банковата система. Не виждам държава с евро да е по-зле от България", коментира министър-председателят. 

Днес депутатите приеха окончателно промените във Валутния закон, с който се изменя Законът за Българската народна банка, за да влезе страната в т.нар. чакалня на еврозоната. Курсът на лева към еврото ще подлежи на преговори с другите страни от еврозоната, Дания и Европейската централна банка.

По думите на Борисов по време на разговорите крайъгълните камъни са били финансовата рамка, зелената сделка и бюджетът.

"Зелената сделка за България е голям проблем. Всички знаят, че 60% от електроенергията ни идва от въглищата и колко милиарда трябва да дадем за това. Но надали Европа ще се откаже от нея и надали ЕП ще спре да иска това да стане по-скоро. Трябва следващите 10 години да се работи много активно. До 10-15 години трябва да се намерят механизми да се заменят въглищата или технология, която да не замърсява околната среда", посочи Борисов.

Премиертът коментира писмото на Иван Гешев до европейските институции във връзка с проблемите около екстрадицията на Цветан Василев. "Ние не се месим в дейността на съдебната независима власт. България беше само хвалена за борбата с корупцията", категоричен бе Борисов. 

Премиерът сподели, че не е бил учуден, като чул името на българина, на когото САЩ забрани да влиза в страната заради корупция. Това е съдия Андон Миталов, който е пуснал обвинения в шпионаж Николай Малинов в Москва, за да получи орден от руския президент Владимир Путин. А относно решението на Миталов Борисов беше лаконичен: "Той е независим. Така е решил".

AFP излезе с репортаж за промените в законодателството ни. Агенцията припомня, че от 1999 г. България е във валутен борд, който привързва лева към еврото с фиксиран курс от 1.95583.

Правилата на ERM II предвиждат централната банка на България да разрешава колебанията на валутата до 15 % над или под централния курс.

Най-бедната държава-членка на ЕС ще трябва да остане най-малко две години в механизма, преди да може да се присъедини към еврозоната, пише агенцията.