В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Курсът на лева спрямо еврото разбуни духовете

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 27.01.2020

14:36 | 27 януари 2020

Предложените промени в Закона за Българската народна банка разбуниха духовете и не бяха приети еднозначно. Оказа се, че това е стандартна процедура, която се изисква, за да може страната да се присъедини към ERM II. Няма опасност валутният курс да бъде променен и в хода на пребиваването ни в "чакалнята на еврозоната". Самият факт, че не бе добре комуникирано и обяснено от властите, не е особено добър ход. Това отличи като една от водещите новини през изминалата седмица Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Друга новина от седмицата е, че народните представители смекчиха на второ четене промените в Закона за нефта и нефтопродуктите относно изискванията за търговците на горива. "Новите разпоредби предвиждат минималният капитал за фирмите за търговия на едро да зависи от размера на бизнеса им - да се равнява на 1% от нетните приходи на дружеството. За търговците на дребно вече няма стриктно изискване бензиностанцията им да е трайно прикрепена към недвижим имот, като вече има опцията тя да е модулна", уточни Попов.

ЕЦБ

"Очакваният с нетърпение от пазарните анализатори преглед на стратегията на ЕЦБ за паричната политика ще бъде готов до декември. „Ще прегледаме редица проблеми. Прегледът ще трябва да се отнася за това как ние вземаме решенията, как измерваме, как общуваме, когато става въпрос за вземането на решения, публикуването им и връзките с обществеността. Ще преобърнем всеки камък", каза Лагард по време на пресконференцията си. Промяната на формулировката на ЕЦБ за ценова стабилност - в момента определена като годишна инфлационна ставка близо, но под 2% в средносрочен план, ще бъде фокусът на прегледа на ЕЦБ", разкри главният редактор на Investor.bg.

САЩ

"Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново заплаши ЕС с наказателни мита. Страната му можела да наложи „много високи мита“ за автомобили и други стоки, ако няма ново търговско споразумение между САЩ и ЕС. В същото време Тръмп заяви на Световния икономически форум в Давос, че се надява да успее да завърши преговорите с ЕС преди президентските избори в САЩ през ноември".

Китай

Бойчо Попов отбеляза, че китайският коронавирус продължава да тревожи света и да се отразява на борсите. "Страната забрани влизането и излизането от пет града с общо население от близо 40 млн. души в опит да ограничи разпространението на новия вирус. Властите спряха самолетите и влаковете от и за 11-милионния Ухан, както и транспорта в града", подчерта още той.

Всички по-важни акценти от измината седмица може да прочетете в материала на Investor.bg.

Гледайте целия разговор във видеото.