В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Базовата електроенергия у нас в последните 7 дни варира между 54 и 60 евро

Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов", В развитие, 22.01.2020

14:37 | 22 януари 2020
Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов",. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов",. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Вече разглеждаме българския пазар на електроенергия в рамките на съседните, най-вече Румъния и Унгария, тъй като те са обединени зони, реагират еднакво, макар и с известни разлики от време на време. Те са референция за това как се движат нивата на цените в региона. Цените на базовата енергия на Българската независима енергийна борса за последните седем дни варират между 54 и 60 евро, съобщи Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов", в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"За стойността на пиковата енергия можем да кажем, че е в рамките на прогнозираната с леко завишение - нива от 115-134 лв.", посочи гостът.

"На енергийните пазари ситуацията е сравнително спокойна".

"Цена от 108 лв. е нормалното ниво, очаквам двустранните договори да вървят около нивото 110-120 лв, тъй като те касаят по-продължителен период на снабдяване", поясни Кискинов.

Газов пазар

"Пазарът на природен газ не е особено динамичен, особено ден напред".

Кискинов разкри, че цените са на ниво от около 40.45 лв., което по думите му е нормално предвид пазарната конюнктура в момента.

Промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари

"Вътрешните правила за контрол не е задължително да се утвърждават от ДАНС, което е известно облекчение. Другите промени са технически. Проектът е поставен за обществени консултации".

По повод промените в Гражданския процесуален кодекс Кискинов посочи, че те касаят заповедното производство. Той обясни, че съдът следи служебно за наличието на неравноправни клаузи в договорите с потребителите. Това е в услуга на последните, но създава рискове за интересите на кредиторите по определени договори.