Увеличава се възможността Полша да остане без зелените милиарди на ЕС

Страната не е съгласна със срока на блока за постигане на неутралитет относно въглеродните емисии

12:23 | 19 февруари 2020
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Натискът върху Полша да приеме плановете на ЕС за въглеродна неутралност през следващите три десетилетия или потенциално да се раздели с милиардите евро за целта на Брюксел се увеличава, пише Bloomberg.

Изискванията към Полша подчертават нарастващото напрежение по отношение на бюджета на блока и амбициите за климата. Само ден преди спешната среща на високо равнище, свикана от правителствата на ЕС, за да обсъдят проблемите, екологичните активисти искат да ограничат достъпа на страната до 7.5 млрд. евро (8.1 млрд. долара) от преходния фонд. Президентът на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че иска също да ограничи помощта за държави, които няма да спазят крайния срок до 2050 г. за намаляване на емисиите.

„Само страни, които наистина са се ангажирали с климатичната неутралност преди или до 2050 г., трябва да могат да получат финансирането“, каза Вендел Трио, директор на Европейски клон на мрежата за действия в областта на климата на пресконференция във вторник в Брюксел. „Трябва да е ясно, че парите отиват там, където имат най-голяма стойност, а не непременно за онези страни, които създават най-големи проблеми при вземането на решения в Европа“.

Полша все още разчита на въглища за повече от 80% от производството на електроенергия. И макар че най-голямата икономика в Източна Европа подкрепя целта на ЕС да намали до 0 емисиите, Полша е сама сред 27-те държави от блока в отказа да приеме крайния срок, позовавайки се на усилията и разходите за драстично намаляване на емисиите до средата на века.

ЕС иска да похарчи една четвърт от бюджета си през 2021-2027 г. за екологични дейности, като част от мащабната стратегия за зелена сделка, за да се превърне в първия в света климатично неутрален континент. Това зелено финансиране ще повлияе на всичко - от селското стопанство и енергетиката, до градския дизайн и търговията.

Зелената сделка включва механизъм за преход, който да помогне на силно засегнатите региони да се приспособят към промяната, както и със 7.5 млрд. евро във Фонда за справедлив преход за подкрепа на техните икономики. Общо около 100 млрд. евро могат да бъдат мобилизирани чрез финансиране от общия бюджет на ЕС, заедно със съфинансиране от националните правителства и вноски от Европейската инвестиционна банка и частния сектор.

Полша може да бъде най-големият бенефициент на механизма, получавайки около 27 млрд. евро, включително 2 млрд. от Фонда за справедлив преход според оценките на комисията. Германия може да разчита на 13.4 млрд. евро, Румъния на 10.1 млрд. евро, а Чехия на 7.8 млрд. евро.

Мишел, който председателства срещи на лидерите на ЕС, предложи миналата седмица, че за държавите членки, които все още не са се ангажирали с неутралитета на климата до 2050 г., достъпът до Фонда за справедлив преход да бъде ограничен до 50%, като другата половина ще е достъпна след уговорен краен срок.

Докато ръководителите на правителствата на ЕС трябва да се съсредоточат върху бюджетните въпроси, когато се срещнат в четвъртък, те ще се върнат към въпроса за неутралитета на климата до юни. Високопоставен полски държавен служител заяви по-рано тази седмица, че страната не е готова да възобнови разговорите за срока до средата на века и иска време за изясняване на своите инвестиционни нужди и бъдещ енергиен микс.