Зелената сделка: Ще обедини или разедини Европа?

Сделката трябва да бъде поставена в центъра на стратегията за растеж

13:42 | 14 декември 2019
Демонстрация в Берлин през есента на 2019 г. за климата. Krisztian Bocsi/Bloomberg
Демонстрация в Берлин през есента на 2019 г. за климата. Krisztian Bocsi/Bloomberg

Икономическият растеж има не само темп, но и посока. Тази седмица Европейската комисия стартира Зелена сделка, която, ако се вземе на сериозно, ще определи тази посока по начини, които стимулират растежа, борят се с изменението на климата и нарастващото неравенство, пише за Financial Times Мариана Мазукато, професор по икономика на иновациите и публични ползи в лондонския University College, цитиран от investor.bg.

Речта на председателя на комисията Урсула фон дер Лайен на срещата на върха на COP25 (Конференцията на ООН за промените в климата) в Мадрид миналата седмица даде да се разбере, че за да стане факт това, ще трябва да се случат три неща: сделката трябва да бъде поставена в центъра на стратегията за растеж; инвестициите в зелени иновации трябва да бъдат подпомогнати във всички сектори; и ще трябва да се осъществи справедлив преход, за да се гарантира, че подобни трансформации няма да загърбят работниците. 

Сделката на Фон дер Лайен включва първия в историята европейски закон за климата, който има за цел да направи необратим прехода към неутралитет по отношение на климата. Възможността е голяма, но такива са и предизвикателствата. Значителна част от Европа продължава да е в икономическа стагнация, като предложените лекарства в някои случаи само влошават нещата. Твърде дълго вниманието бе насочено към намаляване на бюджетните дефицити, без да се признае, че истинският проблем е липсата на инвестиции - както от частни, така и от публични участници в името на дългосрочния растеж.

Като призовава за инвестиционна стратегия с посока, Фон дер Лайен също апелира за ново разбиране за това какво кара ядрото и периферията в Европа да са толкова различни. Докато Германия има силна държавна банка за развитие, KfW, значителни връзки между наука и промишленост, и отлично професионално обучение, в много от южните страни членки тези неща липсват.

От критично значение е, че зелената посока ще означава преформулиране на всички инструменти на ЕС, включително тези, използвани от Европейската централна банка (ЕЦБ) и финансовите регулатори, Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), структурните фондове, инвестиционните фондове и фондовете за малки и средни предприятия.

Подходът, ориентиран към мисията - който моят институт помогна да се създаде и направлява фондове за иновации в ЕС - може да помогне за създаването на съгласуваност между подобни политики и да постави общественото благо в центъра на икономическия растеж, посочва Мариана Мазукато.

Призивът на Фон дер Лайен инвестициите да бъдат насочени към Зелената сделка означава, че индустриалните и иновационните политики не трябва да се фокусират върху конкретни компании или сектори. По-скоро трябва да се предоставя подкрепа на фирми от всички сектори, които желаят да се развиват чрез иновации и трансформация към зелен преход. Това означава промяна на манталитета за „избор на победители“ към такъв, който се отнася до „избор на желаещи“. По ирония на съдбата Обединеното кралство е водещо, използвайки такъв подход, за да насочва индустриалната си стратегия, преди тя да бъде погълната от Brexit.

Повече по темата четете в investor.bg