В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Зелената сделка е главен приоритет на ЕК, но изисква голям финансов ресурс

Доц д-р Иван Стойнев, преподавател по европейско право в СУ, В развитие, 28.11.2019

14:41 | 28 ноември 2019
Обновен: 14:44 | 28 ноември 2019

В началото на септември председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен представи самата комисия и аргументира различните ресори, които тя повери на членовете на комисията. Програмата е амбициозна, но тя надхвърля обичайното очакване на една политическа платформа за развитие на определена дейност. Това каза доц д-р Иван Стойнев, преподавател по европейско право в СУ, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"От години Европа буксува на едно място заради липсата на ясна цел – накъде се движи и как европейската интеграция трябва да се развие. Липсва ни един голям проект".

По думите му Европа винаги е била обединена под една или друга цел, която е карала интеграцията да се развива логически с ясно настъпателно движение.

Той обясни, че всяка една цел трябва да може да се финансира.

"Проблемът с целите на Урсула фон дер Лайен е, че тя встъпва в период, в който преговорите по многогодишната финансова рамка са към своя край и почти са приключили. На базата на това ще трябва да се реализират следващите стъпки от разпределянето на бюджета в рамките на ЕС. Това ще я ограничи в някои аспекти".

Стойнев даде за пример един от основните приоритети на ЕК – Зелената сделка.

„Това е ключов аспект за цяла Европа, но изисква определен финансов ресурс, който не може да бъде акумулиран и финансиран толкова лесно. Перспективата за енергиен неутралитет до 2050 г. е амбициозна цел“.

Вижте целия разговор във видеото.