В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Вл. Шопов: САЩ и Китай вече си говорят, но няма тема, по която да се сближават

Владимир Шопов, политолог, във "В развитие", 25.04.2024

15:32 | 25 април 2024
Автор: Галина Маринова

По време на тридневното си посещение в Китай ще се опита да успокои Пекин по темата Тайван, но ще използва по-настоятелен език за подкрепата за Украйна и задълбочаващите се икономически разминавания между двете страни - САЩ и Китай. Това каза Владимир Шопов, политолог, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Антъни Блинкен ще се опита да успокои китайската страна, че гласуваната финансова помощ за Тайван не означава нови програми и сериозно разширяване на военната помощ. Ще има и потвърждение, свързано с предстоящто встъпване в длъжност на новия тайвански премиер. САЩ подсказа, че нямат желание да видят отклонение от досегашния подход, каза Шопов. 

По думите му етапът, до който са стигнали разговорите и диалогът между двете страни, е, че е "създадена и възобновена структура и ритъм на дискусии". "До преди една година двете страни почти не си говореха. Но в рамката на тази структура, по-скоро сме свидетели на сблъсък по цялата палитра от теми, без признаци за намаляване на това напрежение".

"Има две, макар и по-периферни, неща, които се случват. Първото е възстановяването на диалога между военните в двете страни. Има работна група за срещи и разговори. Това със сигурност позит развитие. Има и една работна група, свързана с фентанила и химическите прекурсори за производство на фентанил. Но напредъкът в нея е малък, защото се оказа, че част от компаниите, които произвеждат тези продукти получават държавни субсидии".  

Имаме структура на дискусии, но в рамката на тази структурата имаме задълбочаване на конфликтите, подчерта Шопов. Той каза, че има ясно послание за това, че подкрепата за Украйна продължава, въпреки забавянето. Голямата новина е, че в американския конгрес продължаваме да сме свидетели на много голямо мнозинство, и в Камарата, и в Сената, в подкрепа на Украйна. Съотношението е 3,5 към 1 и Пекин наблюдаваха с интерес до къде ще стигне разделението. 

"По-големият въпрос е свързан с това дали желанието на администрацията на Байдън за повече спокойствие и предвидимост в идните месеци не се използва от Китай за постепенно усилване на част от техните действия, които предизвикват недоволство в САЩ - най-вече нарастващият натиск във Филипините", добави Владимир Шопов. Той посочи, че това е причината за пръв път да наблюдаваме увеличение на периметъра на ученията, проведени от САЩ в региона. 

Настояането на американската страна за прекратяване на всякаква подкрепа за Москва ще бъде централна тема в разговорите, каза още анализаторът. "Не очакватм това да се случи, но допукам в идните няколко месеца да видим частично свиване на тази подкрепа или поне намиране на алтернативни канали".

Това сякаш започна вече да се случва, каза още той. "Част от търговията с електроника и чипове се сви. Възможно е да видим снабдяване с тези стоки да започне да се осъществява като влиза в Русия през други канали - през Иран и Казахстан, за да може част от напрежението между Пекин и Вашингтон да бъде облекчено". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате  тук.