Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Европейската зелена сделка: присъда или нова надежда за българската енергетика?

Цветан Кюланов, и.д. ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, Бизнес старт, 11.12.2019

10:07 | 11 декември 2019

По случай европейската „зелена сделка“ и амбициозния план Европа да се превърне в първия климатично неутрален континент, в България се състоя кръгла маса под надслов „Еuropean green deal”, на която се обсъди дали тази трансформация ще бъде присъда или нова надежда за българската индустрия и енергетика.

Основното, което се случи на кръглата маса под надслов „European green deal” беше да започнем една дискусия, която ще покаже какви цели ще си поставим като държава, общество и Европейски съюз. Предложението на комисията трябва да се разглежда като възможност за икономиката и обществото, и да премине към един устойчив начин на живот. Това каза Цветан Кюланов, и.д. ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Той обясни, че предложението на комисията предстои да излезе, като то ще е първото от серия цели, които тя си поставя.

„Това, което всички виждат е, че сегашното развитие на икономиката не е устойчиво“

По думи на госта високите амбиции в областта „Климат и енергетика“ не са само на Европейската комисия, а на цялото европейско общество.

„Трябва да имаме предвид различната стартова позиция на държавите и целта, която тя ще си постави“

Кюланов обясни, че стартовата позиция на всяка държава може да се раздели на две групи - страни членки, които са над средната амбиция, защото техните икономики са по-напреднали, и такива с по-ниски доходи, включително и България.

„България ще си постави цели, които не са толкова амбициозни, в сравнение с тези на Швеция и Дания“, посочва Цветан Кюланов.

Според него рисковете за българската икономика е да се изпусне възможността за преминаване към този преход.

„Основната идея е енергийният преход да е плавен и хората, които работят в тези индустрии трябва да са спокойни, че всички в Европа разбират различната стартова позиция и обмислят мерките, които да осигурят този преход.“

Кюлманов заяви, че ЕК няма намерение да се меси в енергийния микс на държавите членки, като самите държави са ангажирани да постигнат намаляване на емисиите.

Той дискутира и темата за работните места по време на трансформацията в енергийната индустрия.

„Замяната на сегашните източници с нови минава и през нови производствени мощности за тези нови енергийни източници, като това ще доведе до нови работни места.“

Гледайте целия разговор във видеото.