Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Инж. Осиковски: Имаме амбиция за участие в проекта за изграждане на нова централа в Белене

Инж. Теодор Осиковски, управител на "Евро Техноконсулт", Бизнес старт, 14.10.2019

09:13 | 14 октомври 2019
Инж. Теодор Осиковски, управител на "Евро Техноконсулт". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Инж. Теодор Осиковски, управител на "Евро Техноконсулт". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

„Евро Техноконсулт” придоби енергийното дружество "КМС". Решихме да се фокусираме върху сервизния бизнес. Поради това придобихме компанията, която е по-тясно специализирана в сравнение с „Енергоремонт Холдинг“. Започваме работа от площадка на АЕЦ „Козлодуй“. Амбициите ни са да разширим портфолиото на компанията, да я стабилизираме и да я превърнем в една успешна компания.Това каза инж. Теодор Осиковски, управител на "Евро Техноконсулт", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Компанията "КМС" изпълнява годишните ремонти по 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Идеята е тя да запази сегашния си профил на дейност, но и да стане по-обхватна компания".

"Смятаме, че амбициите ни да участваме в проекта за изграждане на нова ядрена централа в Белене са основателни. Хората, които работят при нас, знаят необходимия режим за работа в атомна централа, знаят начина на организация за работа в атомна централа и познават технологичните съоръжения на площадката", обясни още инж. Осиковски. Според него това дава допълнителни предимства на компанията в сравнение с други, които биха навлизали тепърва в този бизнес. 

По неговите думи компанията би могла да участва в проекта с машинномонтажна дейност на основни съоръжения.

Осиковски говори за новите тенденции и големите предизвикателства в енергийния сектор.

"В Прага зелената енергия се увеличава в пъти. Вредните емисии трябва да бъдат намалени спрямо Парижкото споразумение за климата до 2030 г. с 40%".

Той коментира програмата на Урсула фон дер Лайен Европа да се превърне в първия континент, който е неутрален по отношение на климата.

„Програмата е много амбициозна. Тя още не е факт, но ще бъде внесена през първите 100 дни от встъпването в длъжност на новия председател на Европейската комисия. Първа точка е „Европейска зелена сделка“. Става дума за форсиране на Парижкото споразумение. Говори се, че намаляването на емисиите може да достигне до 50%".

Вижте целия разговор във видеото.