В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Западът бе единен и показа, че граници не се местят със сила

Бойчо Попов, гл. редактор на Инвестор.бг, в предаването "В развитие", 22.05.2023 г.

17:10 | 22 май 2023
Автор: Михаела Кирилова

Нито една от срещите на Г-7 досега не е имала такъв символичен заряд като тази, която се проведе през този уикенд, защото мястото на самата среща в Хирошима, напомня за греховете на миналото, а с оглед на новите ядрени заплахи от страна на руския президент Путин, и за настоящето. Участието на Володимир Зеленски е съпроводено и с обявяването на нови икономически санкции срещу Русия, а изненадващото решение на САЩ за нова коалиция на изтребителите също имаше важно значение. Демократичният Запад застана единен срещу онези автократи, които вярват, че в 21 век със сила могат да бъдат преместени границите. Това е ясен сигнал не само срещу Владимир Путин, но и срещу Пекин, защото Г-7 отправи най-ясното си послание срещу Китай откакто въобще съществува. Това коментира Бойчо Попов, главен редактор на Инвестор.бг в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Ситуацията у нас е много динамична след като миналата седмица започна със скъсаната оставка от страна на главния прокурор Иван Гешев пред камерите на медиите и завърши с набързо задвижени законови промени, които могат да намалят правомощията на Гешев.

През уикенда ситуацията си успокои и вниманието се насочи към опитите най-голямата парламентарна коалиция ГЕРБ-СДС, да съставят правителство с първия мандат. Коалицията се очакваше да бъде подкрепена от ДПС и Има такъв народ, след като по-рано през седмицата от БСП излязоха от преговорите. Дори тази подкрепа да се беше задържала на ГЕБС-СДС ще им трябват още няколко места, тъй като заедно трите партии биха имали 116 места или с 5 по-малко от необходимите ако присъстват всички.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис за малко ще се размине с мнозинството в местния парламент, това показват първите резултати от екзит-половете през изборния ден. Според първите резултати Нова демокрация печели 41% от гласовете, Сириза изостава с около 20% от вота. Трета е ПАСОК , която събира около 13%, което прави партията потенциален търсен партньор за сформирането на коалиция. Партията на премиера вероятно ще има между 121 и 125 депутата, а лявата Сириза – от 86 до 89. Шест или седем партии ще прескочат бариерата от 3%. Опасенията са, че нито една от водещите партии няма да събере самостоятелно достатъчно гласове, за да сформира правителство. Съществуват опасения, че няма да може да се сформира и коалиция, което означава, че след няколко месеца Гърция ще се отправи към нови избори, допълни Попов. 

Сблъсъкът, между настоящия президент на Турция Реджеп Ердоган и опонента му Кемал Кълъчдароглу, ще има има втори епизод на 28 май. Вотът е сочен за най-голямото изпитание пред Ердоган, който доминира на политическата сцена вече 20 години. Същото така може да разглеждаме изборите като тест за новия модел на управление на страната за евентуална президентска република. Избирателната активност бе изключително висока – 89%. Ердоган критикува остро изявленията на опонента си , че ще наложи санкции на Русия като му напомни, че тя е важен икономически партньор. На фона на общественото недоволство от икономическите проблеми и последиците от земетресенията през февруари, съперникът на Ердоган обвини правителство, че е позволило на 10 млн. нелегални емигранти да влязат в страната като обеща, че ще ги върне у дома.

Повече за най-важните събития през изминалата седмица вижте във видеото.
Всички гости на предаването "В развитие" можете да видите тук.