Мицотакис печели убедително в Гърция, но ще избере нови избори

Маржът на победата на Нова демокрация беше най-големият от 1974 г. насам и нейният дял от гласовете леко се повиши от последните избори през 2019 г.

06:13 | 22 май 2023
Обновен: 10:54 | 22 май 2023
Автор: Сотирис Никас и Пол Тъгуел
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис разби опозицията си на националните избори в неделя, приближавайки се към още един четиригодишен мандат и изпращайки сигнал на пазарите, че благоприятната политика на премиера ще продължи. 

Дясноцентристката Нова демокрация на Мицотакис получи почти 41% от гласовете в сравнение с около 20% за лявата партия Сириза на бившия премиер Алексис Ципрас. Премиерът не достигна прага за незабавно самостоятелно съставяне на правителство, което означава, че вероятно ще избере ново гласуване след около месец, вместо да се опитва да формира коалиция.

Гласоподавателите бяха убедени от обещанието на Мицотакис да гради върху едно от най-бързите икономически възстановявания на Европейския съюз, което поставя Гърция на прага на връщане към инвестиционен клас. Трите водещи партии ще имат около девет дни, за да видят дали е възможна коалиция, но това е малко вероятно, тъй като всички лидери на основните групи са изключили възможността да работят помежду си и защото Мицотакис има ясен път към решителна победа, ако се проведе нов вот.

„Нова демокрация има одобрението на хората да управлява сама“, каза Мицотакис в неделя вечер. „Знам колко много работа ни предстои, което изисква правителство, което наистина вярва в реформите и способността да ги прилага.“

Изборите в неделя бяха първите при нова система за пропорционално представителство, което на практика означава, че кандидатът се нуждае от около 48% от гласовете, за да може да формира еднопартийно правителство. Ако се проведат втори избори, победителят ще получи бонус от цели 50 места, което означава, че прагът пада до около 38%, в зависимост от броя на партиите, които се класират за 300-местния парламент.

„Резултатите надхвърлиха очакванията на пазара, като Нова демокрация беше категоричен победител“, каза Алевизос Алевизакос, управляващ директор на клона на Axia Ventures в Атина. „Въпреки че е много малко вероятно правителство да бъде съставено след тези избори, следващите два дни няма да бъдат толкова нестабилни, колкото се очакваше преди.“

Гласоподавателите бяха особено съсредоточени върху икономическата трансформация на Гърция, при която брутният вътрешен продукт се възстанови почти до нивото, от което беше, когато Гърция изпадна в неплатежоспособност по дълга си през 2010 г. Безработицата е намаляла повече от половината от пика си от 28%, а акциите и облигациите на страната скочиха.

Рисковата премия върху гръцкия държавен дълг в сравнение с този на Германия е спаднала с около една трета през последната година. Те се търгуват с подобна доходност на италианските облигации. Възстановяването на икономиката постави нацията напът да възстанови статута си на инвестиционен клас след 13 години.

Очаква се икономиката да достигне 223 милиарда евро тази година, което е приблизително колкото през 2010 г., показват оценки на Евростат.

„По-скоро очакваме силен отскок със солидни пазарни обеми през следващия период“, каза Алевизакос, който очаква, че Нова демокрация ще успее да формира силно еднопартийно правителство на вторите избори, „което ще подкрепи всички гръцки активи в краткосрочен и дългосрочен план."

Изборите бяха помрачени от няколко инцидента, които натежаха на кампанията на Мицотакис в навечерието на вота. Сред тях са влакова катастрофа по-рано тази година, при която загинаха 57 души, и скандал, при който премиерът потвърди, че неговата разузнавателна агенция е шпионирала опозиционен кандидат.

Все пак маржът на победата на Нова демокрация беше най-големият от 1974 г. насам и нейният дял от гласовете леко се повиши от последните избори през 2019 г. Партията на Мицотакис спечели във всички 59 избирателни района с изключение на един.

Резултати от изборите
Нова демокрация - 40,8%
Сириза - 20,1%
ПАСОК — 11,5%
Комунистическа партия - 7,2%
Гръцко решение — 4,5%

От понеделник Мицотакис ще има три дни, за да види дали може да състави правителство. Ако той не успее, мандатът да се опита да осигури мнозинство в парламента отива на втората партия за още три дни, а ако и това не успее, тогава третата партия също ще има още три дни, за да преговаря за евентуално управление.

Ако всички усилия са неуспешни, тогава президентът може да покани всички партийни лидери да проучат възможността за формиране на голяма коалиция. Ако и този опит се провали - или ако президентът реши да не инициира процеса - тогава гърците ще бъдат призовани да гласуват отново след около месец.

Мицотакис призова процесът да бъде ускорен, за да се стигне до стабилно „правителствено решение“.