Гръцката икономика се възстановява, но гласоподавателите отчитат цената за това

Предизвикателството пред министър-председателя Кириакос Мицотакис, който ще се бори за победа на изборите този уикенд, е да убеди достатъчно гърци, че не са изостанали по пътя от това, което той нарича "стара Гърция" към новата.

15:21 | 19 май 2023
Обновен: 15:29 | 19 май 2023
Автор: Сотирис Никас и Пол Тъгуел
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В Атина е невъзможно да се пропусне завръщането на Гърция от дълбините на икономическата криза - от изграждането на нова линия на метрото до оживените кафенета и таверни и туристите, които се разхождат по площадите, където някога бунтовници са се сблъсквали с полицията.

Предизвикателството пред министър-председателя Кириакос Мицотакис, който ще се бори за победа на изборите този уикенд, е да убеди достатъчно гърци, че не са изостанали по пътя от това, което той нарича "стара Гърция" към новата.


Подготовка преди изборите в Гърция. Общински служител проверява урни и материали за гласуване в склад преди изборите в Гърция в Солун на 12 май.

Възстановяването на икономиката постави страната на път да възстанови инвестиционния си рейтинг след 13 години. Брутният вътрешен продукт е почти на нивото, на което беше, когато Гърция обяви неплатежоспособност по дълга си през 2010 г. и той се сви с повече от една пета. Безработицата е намаляла повече от два пъти спрямо пиковите 28%. Контролните мерки за спиране на изтичането на евро бяха отменени преди повече от три години. Гръцките акции и облигации поскъпнаха.

Но тежестта на това възстановяване все още се усеща от избирателите, които се борят с проблемите на останалата част от континента. Наследството от пандемията от Covid-19 и кризата с разходите за живот, предизвикана от сметките за храна и енергия, оказват огромно влияние върху домакинствата, чиито доходи вече бяха свити от годините на строги икономии, предназначени да върнат Гърция към нормалния ѝ живот.

Проучванията на общественото мнение дават преднина на Мицотакис и неговата партия "Нова демокрация" пред конкурента му бивш премиер Алексис Ципрас, който по време на мандата си се противопостави на тези мерки, наложени от кредиторите на Гърция, докато не отстъпи и не си осигури още един спасителен заем. Промяната в избирателната система обаче прави повторното провеждане на изборите през лятото много вероятно.


Пътят на Гърция към възстановяването. Икономиката почти се е върнала на нивото отпреди дълговата криза

Изборите в Гърция, които се намират между тези в съседна Турция, може да не предизвикат същото световно внимание. Въпреки това въпросът е дали Гърция ще успее да избегне нов период на политическа драма и да запази траекторията, която подобри международния ѝ авторитет и превърна страната в място, където инвеститорите отново искат да правят бизнес.

"Основното от гледна точка на външен наблюдател е Гърция да не се превърне отново в кризисна точка", казва Никос Веттас, генерален директор на Фондацията за икономически и индустриални изследвания в Атина. "С други думи, че тя ще успее да направи две неща: да обслужва нормално външния си дълг и че ще поддържа доста стабилни темпове на растеж."

Мицотакис - чийто баща е бил министър-председател в началото на 90-те години, а сестра му - министър на външните работи през 2000 г. - наблюдава следващия етап от трансформацията на Гърция, макар и засенчен от ужасяващата влакова катастрофа по-рано тази година и шпионския скандал, в който беше замесено неговото правителство.


Лидерът на партия "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис на митинг преди изборите в Гърция. Министър-председателят Кириакос Мицотакис по време на предизборен митинг на Нова демокрация в Солун на 18 май.

През 2022 г. Гърция успя да намали съотношението на дълга си към БВП по-бързо от всяка друга европейска държава. Рисковата премия по гръцките държавни облигации в сравнение с германските е спаднала с около една трета през последната година. Те се търгуват с доходност, сходна с тази на италианските облигации, които държат инвестиционен рейтинг.

Въпреки това съотношението на дълга на Гърция все още остава най-високото от всички в еврозоната, а страната има да извърви дълъг път, за да навакса загубената ера от дълговата си криза.

Очаква се през тази година икономиката да достигне 223 млрд. евро, което е приблизително колкото през 2010 г., показват оценките на Евростат. Въпреки това БВП на глава от населението от 21 200 евро е с около 29% по-малък, отколкото в Чехия - страна с подобно население в по-малко богатия бивш Източен блок на Европа. През 2022 г. Гърция успя да намали съотношението на дълга си към БВП по-бързо от всяка друга европейска държава. Рисковата премия по гръцките държавни облигации в сравнение с германските е спаднала с около една трета през последната година. Те се търгуват с доходност, сходна с тази на италианските облигации, които държат инвестиционен рейтинг.

Въпреки това съотношението на дълга на Гърция все още остава най-високото от всички в еврозоната, а страната има да извърви дълъг път, за да навакса загубената ера от дълговата си криза.

Очаква се през тази година икономиката да достигне 223 млрд. евро (243 млрд. долара), което е приблизително колкото през 2010 г., показват оценките на Евростат. Въпреки това БВП на глава от населението от 21 200 евро е с около 29% по-малък, отколкото в Чешката република - страна с подобно население в по-малко богатия бивш Източен блок на Европа. Преди кризата гръцкият БВП беше с около 37% по-висок от този на чехите.


Площад Синтагма по време на парламентарните избори в Атина, Гърция, в събота, 13 май 2023 г.

Регионът Атика, който включва обширната столица, в която живеят повече от една трета от 10,6 млн. души в страната, в крайна сметка ще реши кой ще управлява Гърция.

В района на парк "Вейку" в северната част на града стадионът, построен за Олимпийските игри през 2004 г. - върховото постижение на Гърция - е сред тези, които са използвани за настаняване на търсещи убежище през 2015 г., когато страната се бори с бежанската криза и с финансовия си срив. В момента се работи по изграждането на линия на метрото на стойност няколко милиарда евро, която ще свърже района със сърцето на гръцката столица.

За Йоанна Катракули, която работи като чистачка в парка, завръщане не е имало. "Не можеш да работиш толкова години, а да получаваш само трохи", казва 57-годишната Катракули. Според нея Ципрас и неговата Коалиция на радикалната левица са най-подходящи да направят необходимите поправки, от които Гърция се нуждае сега. "Те трябва да погледнат към хората, към човешкото същество, към средния грък, който се бори от сутрин до вечер", каза тя.

Йоргос Вафеядис, 26-годишен фитнес инструктор в област Атика, добре помни лошите дни от близкото минало и не очаква "чудеса" от нито едно ново правителство. "Докато бях тийнейджър, си спомням за контрола върху капитала и за това как Ципрас пренебрегна резултата от референдума, който той организира за условията на спасителната програма, така че със сигурност няма да гласувам за него", каза той. 

Сред кръга му от връстници икономиката е основният проблем. Той смята, че тези, които печелят около 800 евро на месец, което е съвсем малко над минималната работна заплата, планират да гласуват за СИРИЗА или за по-малка партия. Тези, които получават по-висока месечна заплата, възнамеряват да гласуват за Нова демокрация, казва той.


Алексис Ципрас по време на предизборен митинг в Солун на 16 май

Други желаят Мицотакис да бъде преизбран, за да продължи подобренията в държавната машина, чиято тромавост определяше Гърция от десетилетия.

Нафсика Кастана, 43-годишна ветеринарна лекарка, харесва как цифровизацията на държавните услуги е улеснила взаимодействието между гражданите и държавата, казва тя. "Той управлява добре икономиката, силен е в областта на сигурността и подобри имиджа на Гърция в чужбина", казва Кастана.

Както винаги, основните политически лидери се опитват да убедят избирателите, че всеки от тях има най-добрия план за пренасяне на Гърция в бъдещето и за отърсване от наследството ѝ. За влаковата катастрофа, при която през февруари загинаха 57 души, в крайна сметка бяха обвинени кронизмът и хронично недостатъчните инвестиции в железопътната система от страна на последователните администрации.


Демонстранти носят плакат с надпис "Убийци" на протест по време на национална стачка в Атина, Гърция, в сряда, 8 март 2023 г. Гръцки държавни служители, учители, фериботни екипажи, машинисти на влакове и автобуси са сред работниците, които напускат работа в сряда след най-тежката влакова катастрофа в Гърция миналата седмица, която досега е отнела живота на 57 души и води до политически отпор за министър-председателя Кириакос Мицотакис

И Мицотакис, и Ципрас се фокусираха върху доходите. Досегашният президент обеща да повиши минималната работна заплата от 780 евро на 950 евро месечно през следващата четиригодишна парламентарна сесия, докато опонентът му обеща 880 евро през първите 50 дни на власт. През 2010 г., преди кризата, тя е била 740 евро. 

"От гражданите се иска да решат дали да вървим напред, или да се върнем към едно минало, което според мен искаме да забравим", заяви 55-годишният Мицотакис по време на телевизионен дебат между лидерите на всички парламентарно представени партии на 10 май.

Междувременно 48-годишният Ципрас заяви, че неравенството означава, че цели слоеве от обществото са изпаднали в дупки. "Ако не решим да направим големи промени, след четири години няма да има средна класа", отвърна той.

Но предвид показателите на новата система за гласуване - победителят вече няма да получава 50 бонус места в 300-местния парламент, за да си проправи път към властта - се очаква много гърци да напуснат двете основни партии в знак на протест. Ако има нови избори, които се очакват през юли, правилата ще се променят, за да помогнат за постигането на по-ясен резултат.


Паметник на драхмата, гръцката валута преди въвеждането на еврото, в Атина на 15 май. По време на дълговата криза имаше опасения, че може да се наложи страната да я върне. 

Това, което електоратът търси, е път към стандарт на живот, който поне да съответства на средния в еврозоната, каза Веттас в мозъчния тръст в Атина.

Политиците от големите партии "са тези, които ни вкараха в спасителните програми и дори сега продължават да ни размахват пръст, казвайки ни какво да правим", казва Йоргос Крабокукис, 65-годишен пенсионер, който седи в парка Вейку. "Гърция няма бъдеще с тях."