Защо изборите в Гърция може да завършат без победител

Промени в изборната система правят почти невъзможно съставянето на стабилно управление. Това ще предизвика бързи нови избори по нови "стари" правила

19:00 | 19 май 2023
Автор: Сотирис Никас и Пол Тъгуел
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гърците ще бъдат разглезени от възможностите за избор, когато отидат до урните в неделя, за да изберат ново правителство – толкова много, че може да се наложи да го направят отново няколко седмици по-късно.

Десетки партии участват в първите избори, които ще се проведат след влизането в сила на промените, които ще направят по-трудно за една партия да получи мнозинство в 300-местния парламент. Новата система имаше за цел да направи политиката на страната по-малко поляризирана. Но намирането на коалиционни партньори в такъв раздробен политически пейзаж може да бъде трудно: има дълга вражда  между водещите кандидати, докато гневът от най-смъртоносната влакова катастрофа в гръцката история кара много избиратели да се обръщат към по-малки партии.

Неуспехът да се състави правителство би означавало, че ще се проведат нови избори - но при нов набор от правила. Това също може да забави връщането на статута на Гърция към инвестиционен клас, след като страната от еврозоната на практика изпадна в неплатежоспособност по дълга си преди десетилетие.

Какво се промени в системата за гласуване в Гърция?

От 2012 г. партията, която завърши първа, получаваше бонус от 50 места, което улесняваше една партия да си осигури мнозинство в 300-местния парламент. През 2016 г. тогавашният министър-председател Алексис Ципрас промени избирателния закон, за да въведе пропорционална система, при която местата се разпределят според процента от гласовете, които всяка партия получава. Според Ципрас това по-точно отразява избора на избирателите.

Без бонуса от 50 места една партия ще трябва да осигури около 48% от гласовете, за да състави сама правителство – почти невъзможна задача при толкова много партии, които се кандидатират. Поради сложността на гръцкото законодателство, това е първият път, когато новата система се използва. Старата система беше все още в сила през 2019 г., когато Кириакос Мицотакис стана премиер, след като неговата дясноцентристка партия Нова демокрация завърши първа с 40% от гласовете.

Какво е под риск?

Продължаване на икономическото възстановяване на Гърция и връщане към статута на инвестиционен клас.

Гръцката икономика успя да преодолее насрещните ветрове, включително пандемията от Covid, войната в Украйна и енергийната криза в Европа. Въпреки че продължилата десетилетие дългова криза понижи много базовата линия, икономиката на Гърция сега се разширява много по-бързо от тази на много други европейски страни и инвеститорите виждат потенциал за растеж за години напред. Това, което ги интересува най-вече, е новото правителство да има силна подкрепа в парламента, за да може да се придържа към устойчивия фискален път, следван преди пандемията, и да продължи да се възползва напълно от фондовете на Европейския съюз, които помагат за стимулиране на растежа.

Какво казват проучванията на обществените нагласи?

Откакто встъпи в длъжност, Нова демокрация имаше стабилна преднина в социологическите проучвания и шанс да спечели абсолютно мнозинство в парламента тази година. Но след като влаковата катастрофа на 28 февруари показа на всички лошото състояние на гръцките железници, нещата се промениха. Не само, че преднината на Нова демокрация намаля, но проучванията показват, че много гърци обръщат гръб на традиционните партии, управлявали страната от години, решавайки или да не гласуват, или да подкрепят по-малки партии.

Напоследък преднината на Нова демокрация отново се увеличи. Анкета, публикувана в проправителствения вестник Protothema на 13 май, показа подкрепа за Нова демокрация от 33,6%, с 6,7 процентни пункта пред лявата партия на Ципрас Сириза.

Защо да няма коалиционно правителство?

Освен по време на дългата дългова криза в Гърция, когато партиите трябваше да си сътрудничат, за да приложат мерките за икономии, необходими за международната помощ, страната няма реална история на коалиционни правителства. Не е в ДНК-то на гръцките партии да работят заедно.

Но проблемът не е само в караниците на политиците; математиката е трудна, предвид необходимия брой места.

Един от възможните сценарии е, че Сириза, социалистическата партия Пасок, водена от Никос Андрулакис, и партията Mera25 на бившия финансов министър Янис Варуфакис може да съберат достатъчно депутати сред тях, за да съставят правителство. Но Андрулакис няма да участва в правителство с Ципрас като премиер, докато Варуфакис не иска да си сътрудничи с никого.

Мицотакис и Ципрас изключиха всякакво сътрудничество между партиите си. Отношенията между Мицотакис и Андрулакис също не са добри, особено след като миналата година стана известно, че гръцките тайни служби са подслушвали мобилния телефон на Андрулакис. Лидерът на Пасок каза, че няма да се присъедини към правителство с Мицотакис като премиер. Мицотакис каза, че не може да приеме това искане.

И така, какво се случва, ако няма правителство?

Ако нито една от трите партии с най-много гласове не успее да състави правителство в рамките на краткото определено време, най-вероятно ще бъдат свикани нови общи избори.

Ако е така, те се очаква да се проведат в началото на юли - при друга избирателна система.

Мицотакис, който нарича себе си силен защитник на еднопартийното управление, осъществи промени по време на своя мандат, които връщат част от предишната система. Партията, завършила първа, ще получи бонус, който може да достигне до 50 места, в зависимост от дела на гласовете.

Така наречената система на полупропорционално представителство е доста сложна. Но най-важното е, че класираният на първо място може да състави еднопартийно правителство, ако има поне 38% от гласовете и стига партиите, които не преминат прага, необходим за влизане в парламента (3% от общия брой) да получават кумулативно 10% от общия вот.

Допълнителните места ще доближат най-голямата партия до необходимите 151, така че да може да заобиколи основните си съперници и да достигне до една или две желаещи по-малки партии, теоретично улеснявайки съставянето на правителство.