Залив край Южна Гърция стана важна брънка на петролната верига на Русия

Най-малко 23 милиона барела руски суров петрол и допълнителни количества рафинирани горива са били прехвърлени от един танкер на друг в залива Лаконикос от началото на тази година

09:30 | 25 февруари 2023
Автор: Джулиан Лий, Алберто Нардели, Слав Оков
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Милиони барели руски суров петрол и горива бяха прехвърлени между танкери само на няколко мили от бреговете на Гърция, едно от поредицата заобикалящи решения, които търговците използваха, за да преодолеят санкциите на Европейския съюз срещу Москва.

Най-малко 23 милиона барела руски суров петрол и допълнителни количества рафинирани горива са били прехвърлени от един танкер на друг в залива Лаконикос от началото на тази година, според проследяване на танкери от Bloomberg. Гръцките власти казват, че обхватът им за намеса е ограничен, тъй като дейността се извършва извън границата от шест мили на териториалните води на страната в района.

Търговците и корабните компании са намерили множество начини да гарантират, че руският петрол може да тече и това е само поредният пример. Подобна дейност е имало близо до Сеута, испански анклав в Северна Африка. Огромен сенчест флот от танкери също се появи, за да помогне на страната да преодолее санкциите.

Прехвърлянето на товари по море — известно от търговците като прехвърляне от кораб на кораб или STS — изисква няколко ключови услуги, за да се извърши безопасно. Фирмите от Европейския съюз имат право да предоставят тези услуги, само ако товарът на борда е закупен на или под горната граница на цената на Г-7. Правителството на Гърция не беше веднага на разположение, за да коментира какви проверки прави.

Върховният представител на ЕС по търговията Валдис Домбровскис каза, че блокът ще наблюдава прилагането на санкциите и ще работи със страни, в които се наблюдават необичайни търговски модели.

„За да бъдат санкциите ефективни, едно нещо е, разбира се, да се вземат силни политически решения, но друго е да се наблюдава прилагането на санкциите, те да се прилагат ефективно“, каза той в обширен отговор на въпрос за дейността близо до Гърция. Той не назова държавата в отговора си.

Напът към Азия

След като товарите бъдат сменени, приемащите танкери превозват петрола на хиляди мили до купувачи в Азия.

Гърция е нацията с най-много петролни танкери в света и когато ЕС преговаряше за ограничаване на цените на руския петрол, страната беше сред онези, които настояваха за по-високи прагове. Страната беше и сред онези, които настояваха за по-слаби ограничения върху транспортирането на руски петрол, когато се обсъждаха съответните мерки.

Много от замесените съдове са стари и застрахователният им статус е неясен. Средната възраст на танкерите, участващи в прехвърлянето на суров петрол край Гърция, е 18 години. Най-старият участващ е построен през 1997 г. Това се сравнява с по-широка танкерна флотилия, чиято средна възраст е около 12 години за кораби, които най-често се използват за транспортиране на руски суров петрол.

Трансферите от кораб на кораб не са рискови по своята същност, но включват два кораба, плаващи в морето, които изпомпват потенциално замърсяващ товар от единия на другия.

Заливът е дом на проект за защита на морски костенурки, докато близкият естуар осигурява места за хранене и размножаване на птици.

Испански пример

По-рано тази година, след като стана ясно, че се извършва дейност от кораб до кораб близо до Сеута, испанските власти изпратиха писмо до местните фирми за корабоплаване, напомняйки им за забраната за предоставяне на осигуряване за STS, ако това включва руски петрол или подозрението за руски петрол, дори в международни води. Основната опозиционна партия призова правителството да ограничи дейността.

Правилата на ЕС гласят, че компаниите трябва да извършват надлежна проверка, както и да проверяват и събират атестациите, доказващи, че петролните товари са закупени под тавана на цените. Властите също трябва да извършват проверки и контрол на компаниите.

Типичните услуги за дейността включват осигуряване на омекотителни брони, за да се избегне повреда на плавателния съд или околната среда, капитани на товар и понякога специализирани пилоти.

Все пак санкцията за неспазване е лека, като предлага ограничено възпиращо средство за собствениците и компаниите да не помагат при транспортирането на руски товари.