Гръцките акции са сред най-добре представящите се в света преди изборите

Даже да има нови избори след вота в неделя, инвеститорите залагат, че темпото на структурните реформи и фискалната дисциплина ще продължат

08:24 | 19 май 2023
Автор: Ксения Галучко и Сотирис Никас
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гръцките акции отбелязват едни от най-големите печалби в света в навечерието на парламентарните избори в неделя, тъй като инвеститорите се обзалагат, че нацията може да възвърне статуса си на инвестиционен клас заради фискалната дисциплина и икономическата устойчивост.

Общият индекс на фондовата борса в Атина е нараснал с 22% през 2023 г., шестият най-добър от 92 бенчмарка, проследявани от Bloomberg, и изпреварва повечето европейски пазари. Най-големият тласък дойде от банките, включително Piraeus Financial Holdings SA и National Bank of Greece SA, и компании, ориентирани към потребителите, като Jumbo SA и OPAP SA.

Изборите вероятно ще осигурят най-новия катализатор за пазарите, след като рейтинговите агенции заявиха, че потенциалното повишаване на статута до инвестиционен клас ще зависи от това дали следващото правителство поддържа темпото на структурните реформи и фискалната дисциплина. Гласуването може да доведе до второ гласуване, подхранвайки нестабилност, но ралито на акциите досега беше подкрепено от стабилно икономическо възстановяване и по-голяма стабилност на финансовия сектор, отколкото по време на предишни кризи.

„Ето какво се промени: Гърция бавно си връща статута на инвестиционен клас“, каза по телефона Джордж Лагариас, главен икономист в Mazars. „Имате нещо, което беше обезценено за 10 години, впоследствие смазано за още 12 и сега се връща към инвестиционен клас, което означава, че може да се върне на мониторите на инвеститорите.“

Гласуването на 21 май ще използва напълно пропорционална система на представителство, което прави почти невъзможно създаването на еднопартийно правителство, въпреки че някои социологически проучвания сочат, че би било възможно премиерът Кириако Мицотакис да формира коалиция със социалистическата партия Пасок, която се прогнозира да завърши като трета сила.

Лагариас каза, че рискът от гласуване на балотаж е добре оценен и инвеститорите се фокусират върху подобряващата се икономика на Гърция и излизането от статута на неинвестиционен за нейния кредит.

Стратезите на Barclays Plc не очакват новото правителство да отмени реформите, направени от 2015 г. насам, и казват, че повишаването на рейтинга е вероятно през следващата година. Гърция също така е ключов бенефициент на фискалните трансфери в рамките на еврозоната, което трябва да продължи да стимулира вътрешните и чуждестранните инвестиции, ако правителството се придържа към реформите, според тях.

„Нов мегацикъл вероятно ще даде допълнителен тласък на гръцките акции, които имаха силен ръст в светлината на положителните ревизии на EPS“, пишат стратезите на Barclays в бележка тази седмица. „Продължаването на структурните реформи след изборите може да предвещава добро бъдеще за пазара, като се има предвид пристрастието му към финансовите показатели и вътрешните циклични промени.“

Банков устрем

Индексът на банките FTSE/Athex почти се удвои от дъното през юли, в сравнение с около 45% за по-широкия измерител, тъй като четирите водещи банки в страната постигнаха напредък в намаляването на лошите заеми и се възползваха от повишаването на лихвите на централната банка. Някои финансови институции дори преговарят с Европейската централна банка относно възможността за възобновяване на дивидентите.

В по-нататъшен знак на одобрение от страна на инвеститорите, гръцките акции успяха да се справят със спадове, стимулирани на фона на банковите сътресения през март, далеч от рязкото падане, което претърпяха след глобалната финансова криза.

Въпреки последните печалби обаче, акциите на страната остават значително под дългосрочните върхове и оценките не изглеждат големи. ASE търгува на осем пъти своите 12-месечни форуърдни печалби, в сравнение с коефициент от около 13 за Stoxx Europe 600 Index.

„ASE търгува при скромни относителни коефициенти и се движи на глобалната вълна, като в същото време се очертава суверенното надграждане до инвестиционен рейтинг“, каза Танасис Дрогосис, ръководител на инвестиционното банкиране в Pantelakis Securities SA. По-добрият икономически растеж и растежът на печалбите засилват привлекателността на гръцките акции, добавя той.