Валутните и златни резерви на Турция са намалели със $17 млрд. преди изборите

Дълговият риск на Турция нараства, докато нацията очаква балотаж на избори

09:43 | 20 май 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Чуждестранната валута и златните резерви на Турция спаднаха със 17 милиарда долара през шестте седмици преди общите избори в неделя, тъй като правителството на Реджеп Тайип Ердоган се опитваше да подкрепи икономиката и лирата преди силно оспорваните избори.

Резервът на централната банка в чуждестранна валута е намалял с 9,5 милиарда долара от края на март до 12 май, докато нейните златни запаси са намалели със 7,9 милиарда долара, според изчисления на Financial Times, базирани на официални данни. И двете цифри представляват спад от 15 процента.

Спадовете идват, тъй като инвеститорите и анализаторите стават все по-загрижени за нетрадиционните икономически програми, които правителството на Ердоган използва за стабилизиране на икономиката. Тези страхове само се изостриха, след като силното представяне на Ердоган на първия тур в неделя го постави в добра позиция за още пет години като президент.

Междувременно растящото търсене на злато накара местните купувачи да търсят сигурен актив, за да защитят спестяванията си в момент на остра инфлация и лира, която се търгува близо до рекордно ниски нива.

„Има нарастващо търсене на долари и злато на пазара“, каза Енвер Еркан, главен икономист в базираната в Истанбул брокерска компания Dinamik Yatırım Menkul Değerler. „Централната банка прави каквото може, но това не е устойчив подход, защото в резервоара не е останало много по отношение на резервите.“

Общите избори бяха разглеждани като потенциална икономическа повратна точка за Турция, като основният съперник на Ердоган Кемал Кълъчдароглу обеща поредица от икономически реформи.

Въпреки това, неочаквано силният първи тур на Ердоган - той не успя да осигури абсолютно мнозинство, но спечели по-голям дял от гласовете от съперника си - натрупа натиск върху лирата и събори други турски активи преди гласуването на втория тур на 28 май.

Резервите в чуждестранна валута регистрираха 53,2 милиарда долара към 12 май, два дни преди изборите в неделя, но тези цифри включват десетки милиарди долари, взети назаем от местни банки чрез краткосрочни споразумения, известни като „суапове“. Резервите бяха 75 милиарда долара в края на 2022 г. Тим Аш от BlueBay Asset Management описа спада на резервите като „огромен“.

Fitch Ratings каза пред Financial Times тази седмица, че натискът върху резервите в чуждестранна валута се е увеличил, тъй като правителството е възприело силов подход за растеж преди изборите и защото тези активи помагат за финансирането на почти рекордния дефицит по текущата сметка на Турция. Икономистите също така казват, че централната банка е използвала резерви от години, за да забави падането на валутата.

Турските власти затрудниха закупуването на чуждестранна валута от местните потребители и фирми като част от опита на Ердоган да подкрепи лирата и да намали използването на долара и еврото в икономиката на стойност 900 милиарда долара.

Мнозина се обръщат към златото като начин да защитят спестяванията си срещу лирата, която падна с 60 процента спрямо долара през последните две години до рекордно ниско ниво, и постоянно високата инфлация, която намали покупателната способност на валутата у дома.

Турция спря вноса на злато след земетресението, тъй като вносът - за да се отговори на търсенето на инвеститорите на дребно - увеличи дефицита по текущата сметка. Централната банка изчерпва своите резерви, за да снабди вътрешния пазар.

Рекордните нива на покупки на злато от централните банки по света бяха движещата сила зад ралито на метала от ноември, като цените се повишиха от 1615 долара за тройунция до около 2000 долара.

Централната банка на Турция беше най-големият отчетен купувач на кюлчета в официалния сектор миналата година, като увеличи притежанията си със 148 тона, според World Gold Council, група, финансирана от индустрията.

Банката обаче внезапно се превърна в продавач през март, с изтичане на 15 тона злато, последвано от още 81 тона през април, каза WGC, на фона на скок в търсенето в Турция на кюлчета и монети. Стойността на златните резерви на Турция е била 44,3 милиарда долара на 12 май, показват данни на централната банка.

Дългов риск

Инвеститорите изискват най-високата рискова премия за суверенните доларови облигации на Турция от почти 10 месеца, тъй като перспективата за балотаж на изборите намалява някои надежди за край на неортодоксалните икономически политики.

С 661 базисни пункта над доходността на държавните облигации на САЩ Турция сега плаща по-висока премия от някои страни с подобен рейтинг като Хондурас, Ирак и Монголия, които се търгуваха на или близо до проблемни нива през последните месеци, според индекс на Bloomberg, проследяващ дълга на нововъзникващите пазари. Спредът беше 456 базисни пункта в последния ден на търговия преди неубедителния президентски вот през уикенда.

По-силната от очакваното подкрепа за президента Реджеп Тайип Ердоган подведе някои инвеститори, надяващи се за край на неговата нетрадиционна икономическа политика, която включва намаляване на лихвените проценти за стимулиране на растежа, дори когато инфлацията скочи, и продажба на резерви на централната банка, за да запази стабилна валута.

„Това е лоша новина за инвеститорите, тъй като предполага повишена вероятност за продължаване на лошите структурни и макрополитики“, пише Джем Каракадаг, ръководител на отдела за държавен дълг на развиващите се пазари в Barings, в коментари по имейл.

„Всички номинални променливи са грешни – лихвени проценти, обменен курс и цени – така че спестяванията и инвестиционните решения стават недалновидни, ако не и невъзможни“, каза Каракадаг, добавяйки, че настоящата ситуация „не е приемлива инвестиционна теза за инвеститорите“.

Перспективата за потенциално обръщане на политиките на Ердоган след гласуването - които предизвикаха най-тежката инфлационна криза от десетилетия и доведоха до изтичане на международен капитал - наскоро подхрани ралито на облигациите и акциите на Турция.