Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Кълъчдароглу спечели Истанбул и Анкара, но пак е след Ердоган

Мехмед Юмер, журналист, "Бизнес старт", 15.05.2023 г.

12:06 | 15 май 2023
Обновен: 17:39 | 19 май 2023
Автор: Даниел Николов

В Турция победи крайнодясната и националистическа реторика, като по време на всичките си предизборни изяви президентът Реджеп Тайип Ердоган внушаваше, че основният опозиционен претендент Кемал Кълъчдароглу е безпринципно подкрепян от всички, дори от обявената за терористична прокюрдска партия ПКК. Темата за сигурността и заплахата от външния враг намери широк отзвук сред определени части от обществото и заради това Ердоган почти успя да спечели на първия тур на изборите. Предизборните увеличения на заплати и обещания за пенсии нямаха такова значение, като даже представените икономически мегапроекти се фокусираха върху военната индустрия на страната под управлението на Ердоган. Това коментира журналистът Мехмед Юмер в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Ердоган има 49,34% от гласовете, а съперникът му Кемал Кълъчдароглу е с 44,99%, като почти всички гласове са преброени. Друг крайнодесен претендент, Синан Оган, получи 5,23%, и неговите избиратели вероятно ще бъдат привлечени от Ердоган на балотажа след две седмици, коментира Юмер.

"За разлика от чужбина в самата Турция публичният образ на Еродган не е сринат - той има много стабилен електорат, който го следва; имаше обидени, но с тази крайна реторика, той ги привлече пак съм себе си... В неделя колкото и Кълъчдароглу да си даваше вид, че има надежда, усмивката му беше помръкнала."

От голямо значение ще бъде подкрепата на прокюрдската Партия на демократичните народи за Кълъчдароглу на балотажа и дали те ще успеят да се мобилизират отново, каза Юмер.

"Кълъчдароглу трябваше да спечели днес, иначе нещата отиват към деморализиране на електората на Народния алианс. Ако тази енергия стихне, Ердоган няма нужда на прави каквото и да е, за да си гарантира победата."  

Кълъчдароглу печели в Истанбул и други големи градове като Анкара и Измир, повтаряйки успехите на опозицията сред образованото население на страната от изборите през 2019 г. Но отново по-широката периферия, която е по-малко светски настроена, подкрепи Ердоган, коментира Юмер.

"За тях ценности като демокрация въобще нямат значение; за тях важна е здравата ръка на лидера, който се държи стабилно в такава деликатна международна обстановка."

Опозицията намекваше за нарушения в изборния процес, но няма преки доказателства за това. Републиканският алианс, начело с партията на Ердоган, почти сигурно печели мнозинство в Меджлиса на паралелно проведените парламентарни избори и това също ще деморализира опозицията, смята Юмер.   

Западните партньори на Турция биха гледали по-благосклонно на фискална помощ за страната при победа на Кълъчдароглу на балотажа, докато Ердоган вероятно ще насочи усилията си към страните от Персийския залив, прогнозира Юмер.

"Турският народ не е монолитен. Видяхме, че травмите от създаването на републиканска Турция, нанесени с реформите на Ататюрк, още са в латентна форма в съзнанието на консервативно ислямисткия електорат и той винаги гледа с недоверие към лидери от Републиканската народна партия."

Повече за изборите и какви биха били икономическите ефекти за Турция от победа на Ердоган или Кълъчдароглу може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.