Защитата на турската лира преди балотажа започва с пълна сила

Мерки тази седмица включват налагането на ограничения върху използването на кредитни карти за теглене на пари в брой и покупки на злато и долари

10:46 | 18 май 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Централната банка на Турция действа с пълна сила, за да защити лирата преди балотажа на президентските избори след по-малко от две седмици.

Безмилостният поток от нови регулации има за цел да възпре търсенето на долари след гласуването през уикенда, което даде изненадващ тласък на президента Реджеп Тайип Ердоган преди втория и решаващ кръг на гласуването.

В сряда централната банка намали дневните лимити на местните кредитори за закупуване на чуждестранна валута на междубанковия пазар, според хора, запознати с въпроса, като част от усилията за облекчаване на напрежението върху турската валута.

Банките също бяха помолени да насочат корпоративното търсене на твърда валута към пазара на форуърди без доставка, освен ако нямат непосредствени нужди, казаха източници на Bloomberg.

Централната банка отказа коментар.

Турските власти ускоряват усилията си да поддържат лирата стабилна, за да осигурят общественото доверие във валутата, разглеждана като барометър за икономическото здраве на страната.

Очакванията за поевтиняване през следващите месеци - независимо от резултата от балотажа на 28 май - увеличават търсенето на долари в момент, когато политиката на Ердоган за ултра-ниски лихвени проценти вече нанасе щети на турските активи.

„От страна на валутния курс не трябва да се очаква нищо ново от централната банка до балотажа“, каза Кагри Кутман, специалист по турските пазари в базираната в Лондон KNG Securities LLP. „Това означава, че достъпът до FX ще бъде ограничен и по-скъп от междубанковия пазар за инвеститорите на дребно. Вече започнахме да виждаме стъпки в тази посока."

Принуждаването на хората да се откажат от доларите е все по-често на дневен ред. Друг регламент в сряда въведе допълнителна цел за банките да конвертират своите клиентски средства от твърда валута в лири.

Съгласно своята неортодоксална политическа рамка, централната банка изисква от кредиторите да купуват нискодоходни държавни облигации, ако не спазват стъпките. Те включват допълнителна месечна цел за реализация от 10%, която е въведена за период между 26 май и 28 юли.

Други мерки тази седмица включват налагането на ограничения върху използването на кредитни карти за теглене на пари в брой и покупки на злато.

Неортодоксалност за по-дълго

Победа на действащия президент вероятно ще означава продължаване на хаотични икономически политики, които допринесоха за спад от над 80% в стойността на лирата спрямо долара от 2018 г., когато Турция премина към нова президентска система, която даде на Ердоган широки правомощия.

Лирата е загубила почти 1% спрямо долара от първия кръг на гласуването в неделя. Цената на застраховката срещу суверенно неизпълнение през следващите пет години се повиши до почти 690 базисни пункта в сряда, най-високата стойност от миналия ноември и увеличение от 172 базисни точки спрямо петък.

Средната доходност на облигациите в долари на Турция се повиши над 10% във вторник, за първи път от октомври насам, според индексите на Bloomberg.

Промените на централната банка вероятно ще „повишат лихвите по депозитите в лири и ще намалят доходността на държавните облигации в лири“, каза Кагдас Доган, директор по изследванията на базираната в Истанбул Tera Yatirim.