Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Ердоган ще причини икономическа катастрофа и обезценка на лирата до есента

Георги Райков, портфолио мениджър в "Карол Капитал Мениджмънт", "Бизнес старт", 16.05.2023 г.

12:00 | 16 май 2023
Автор: Даниел Николов

Интервенциите на централната банка на Турция под ръководството на президента Реджеп Тайип Ердоган са основното нещо, което подкрепяше лирата по време на постоянната ѝ обезценка от 2010 г. насам. Ако тази подкрепа бъде оттеглена, ще има свободно падане на лирата, а банката няма валутните резерви, за да продължи действията си безкрай. Това няма да се случи в седмиците до балотажа на 28 май, но без категорични действия за ребалансиране на икономиката, които Ердоган едва ли ще предприеме, Турция е изправена пред поредната икономическа катастрофа. Това коментира Георги Райков, портфолио мениджър в "Карол Капитал Мениджмънт", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Шансовете Ердоган да загуби рязко изтъняха. Мое виждане е, че Ердоган ще спечели, което означава, че няма да видим нужното на Турция макроикономическо ребалансиране. Страната се движи със силни дисбаланси от доста години поради неортодоксалните политики на Ердоган - това доведе до силен отлив на международни инвеститори. Те държаха около 65% от свободната пазарна капитализация до 2019 г., а към април нивото е под 29%."

Движенията на турската борса са основно от местни малки инвеститори, които търсеха спасение от високата инфлация. Това доведе до балонизиране на пазара и макар балонът леко да спада от началото на годината, при победа на Ердоган "лудостта на пазара" вероятно ще продължи, каза Райков.

Имаше опасения сред инвеститорите, че лирата може рязко да се обезцени след изборите, но по-доброто представяне на Ердоган означава, че подкрепата от централната банка ще продължи, доколкото е възможно. Постигането на почти мнозинство в парламента от управляващата коалиция също влоши прогнозите и нагласите на пазарите. При едни очаквания на местните и международните инвеститори за загуба за статуквото и власт на опозицията, резултатът на Ердоган доведе до негативни реакции на пазара, каза Райков.

Акциите на турската борса паднаха след изборите и рязката промяна в нагласите. Тази тенденция може да продължи по-умерено, тъй като не се очакват особени изненади преди балотажа, каза Райков.

"Единственото, което може да промени ситуацията в полза на опозиционния кандидат, е ако видим рязка обезценка на лирата, която да доведе до отрезвяване на избирателите... Но централната банка има ресурс да продължи да подкрепя валутата, така че балотажът да мине гладко за Ердоган."

Завръщането на международните инвеститори зависи от справянето с макроикономическите дисбаланси, но няма надежди, че Ердоган ще се захване с това. Даже победа на опозиционния лидер Кемал Кълъчдароглу няма да спре спада на лирата, предупреди Райков. Турската валута не е поевтиняла достатъчно спрямо показанията на инфлацията заради подкрепата от централната банка, но това също така оскъпява износа на страната. Въпреки спада в цените на енергийните суровини, търговският дефицит на Турция продължава да се задълбочава и прогнозата е да достигне 5% от БВП тази година.

"За да бъде спасена турската лира, единственият вариант, който е устойчив, е лихвите да бъдат рязко покачени до нива от около 30%-40%, но това не е нещо, което ще видим от Ердоган."

Евентуален процес за стабилизиране на икономиката би отнел поне две години и ще изисква помощ от Международния валутен фонд, което няма да бъде добре посрещнато в Турция, смята Райков.

"Този кредитен бум, който се случва в Турция, неимоверно завършва с рязка катастрофа и силна обезценка на валутата. Очевидно сме в застой през последната година и половина и времето наближава да се случи следващият икономически шок. Валутните резерви са доста изтънели и помощта от приятели от Персийския залив и Русия върви към изчерпване. Със сигурност няма да се случи в близките две седмици, така че да промени резултатите на балотажа, но може би през лятото или есента ще се случи и това."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.