Пазарите в Турция падат, докато залозите за края на Ердоган се изпаряват

Скритите валутни интервенции ан централната банка вероятно ще продължат през следващите две седмици, за да поддържат лирата относително стабилна

14:43 | 15 май 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пазарите в Турция се сринаха, тъй като страната изглежда се насочи към балотаж на избори, изненадвайки инвеститорите, които залагаха на края на две десетилетното управление на президента Реджеп Тайип Ердоган и неговия нетрадиционен икономически път.

Базовият борсов индекс, BIST-100, падна с цели 6,7%, задействайки прекъсване на търговията, преди да намали загубите. Доларовите облигации на Турция бяха сред най-губещите при развиващите се пазари и разходите за защита на дълга срещу неизпълнение скочиха. Лирата падна с 0,4% спрямо долара, като държавните кредитори се намесиха, за да ограничат загубите, според хора, запознати с въпроса.

Инвеститорите, които следят отблизо изборите, за да определят дали да влеят пари обратно в икономиката от 900 милиарда долара, губят доверие след резултатите от неделя. Залозите за възможно обръщане на неортодоксалните политики на Ердоган - които предизвикаха най-тежката инфлационна криза от десетилетия и доведоха до изтичане на международен капитал - наскоро подхраниха ралито на облигациите и акциите на Турция.

Ердоган трябва да се изправи срещу Кемал Кълъчдароглу на втория тур на гласуването на 28 май, тъй като изглежда нито един от кандидатите не е спечелил 50% от гласовете, необходими за победа, в неделя. По-доброто от очакваното представяне на Ердоган и мнозинството, събрано от партийния му съюз в парламента, предполагат, че той има импулса да спечели, според Хаснаин Малик, стратег в Tellimer в Дубай.

„Това е голямо разочарование за инвеститорите, които се надяват на победа за опозиционния кандидат Кълъчдароглу и връщането към ортодоксалната икономическа политика, която той обеща“, каза Малик. "Предстоящите две седмици ще се характеризират с високо ниво на несигурност."

Рано в понеделник и с над 98% от преброените гласове, Ердоган имаше 49,3% от гласовете, докато Кълъчдароглу си осигури 45% подкрепа. Въпреки че все още е възможно Ердоган да обяви победа на първия тур, балотажът изглежда най-вероятният изход.

Лирата падна с 0,4% до 19,6578 за долар към 10:34 ч. в Истанбул. По-рано по време на сесията държавните банки се намесиха, за да задържат обменния курс на около 19,65 за долар, според хора, запознати с въпроса, които поискаха анонимност, тъй като информацията не е публична. Централната банка отказа да коментира обменния курс. В знак на нарастващо търсене на валутата от продавачи на къси позиции в чужбина, офшорната овърнайт прогнозирана доходност на двойката лира-щатски долар скочи до над 400%.

Турската валута е подложена на натиск, откакто Ердоган засили набор от неортодоксални политики, започвайки през 2018 г., включително намаляване на лихвените проценти за стимулиране на растежа, дори когато инфлацията скачаше, контрол на обменния курс и държавна намеса.

Скритите интервенции на пазара от централната банка възлизат на близо 177 милиарда долара през последните 16 месеца, според оценка на Bloomberg Economics.

„Скритите валутни интервенции вероятно ще продължат през следващите две седмици, за да поддържат лирата относително стабилна“, каза Пьотр Матис, старши валутен анализатор в In Touch Capital Markets в Лондон.

Анализатори от JPMorgan Chase & Co. и HSBC Holdings Plc казаха преди гласуването, че очакват лирата да се обезцени до около 24-25 за долар. Стратезите на Goldman Sachs Group Inc. казаха миналата седмица, че пазарът оценява „рязка девалвация“, чието време би било трудно да се предвиди.

Доларовите облигации на Турция с падеж през 2047 г. спаднаха, увеличавайки доходността с 83 базисни пункта в понеделник до 9,19%, и се насочва към най-високото ниво на затваряне от февруари. Петгодишните суапове за кредитно неизпълнение на Турция скочиха с почти 100 базисни пункта до 605 пункта, което е най-високата стойност от 21 април. Индексът на капитала BIST-100 беше с 2,5% по-нисък в 12:03 ч. в Истанбул, като финансовите акции водят загубите.

Обратен завой в политиката

Опозиционният алианс на Кълъчдароглу обеща да преобърне много от икономическите политики на настоящата администрация, да върне лихвена политика, подобна на тази в други страни, и да назначи „автономен“ шеф на централната банка. За разлика от това, Ердоган изгони трима управители на централната банка от 2019 г. насам в преследване на все по-ниски разходи за заеми.

Общите притежания на чуждестранни инвеститори в турски акции и облигации възлизаха на по-малко от 24 милиарда долара в петък преди вота, според данни, събрани от Bloomberg. Това е спад от около 152 милиарда долара преди десетилетие. Обратният завой в политиката се смята за критичен за възстановяване на доверието на чуждестранните инвеститори.

Усилията на правителството да подкрепи лирата изчерпаха резервите на централната банка и оставиха валутата на „неустойчиво високи нива“, каза Ник Стадмилър, ръководител на продуктовия отдел в Medley Global Advisors в Ню Йорк.

След като покри късите си позиции в Турция по-рано тази година, Columbia Threadneedle Investments намали експозицията си в края на миналата седмица, като пазарът ценообразуваше по-високи шансове за победа на опозицията в първия кръг.

„Пазарният консенсус бързо се измества към победа на Ердоган във втория тур и очаквам кредитните спредове да се разширят до гласуването на 28 май, тъй като скорошните къси потоци са обърнати и перспективите за промени в икономическата политика намаляват“, каза Гордън Бауърс, анализатор в Columbia Threadneedle Investments. „След резултатите от снощи сме по-песимистично настроени за турските активи.“