Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Турция след 14 май няма да бъде същата, а икономиката има много добри перспективи

Владимир Чуков, арабист, в "Клуб Investor", 13.05.2023

22:00 | 13 май 2023
Автор: Галина Маринова

Турция няма да бъде същата след 14 май, а турската икономика има много добри перспективи. Няма как изборите от 2023 година да приличат на изборите от 2018 и този път наистина се очаква битка, въпреки че Ердоган държи 90% от държавните медии. В турската държавна телевизия ТРТ, например той е говорил само за един месец 27 часа. А Кълъчдароглу - само 22 минути. За това той използва социалните медии. Това каза арабистът Владимир Чуков, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

В Турция сега бе време за обещания, но кога ще бъдат изпълнени не е ясно. Три дни преди изборите Ердоган реши да вдигне заплатите на държавната администрация със 75%, което е 750 долара на човек. Той обеща и газа да бъде безплатен този месец, като подчерта, че ще бъде турски, а не руски, въпреки че количествата, с които страната разполага далеч не са достатъчни, за да бъде изпълнено това обещание. Обещан е и безплатен интернет за младежи, студенти, ученици, каза Чуков. 

За настоящото състояние на турската икономика гостът подчерта, че в момента официалната инфлация е над 43%, а някои считат, че е 100%. "При всички положения Турция след 14 май (или вероятно след 28 май) няма да бъде същата", а турската икономика има много добри перспективи.

"В момента БВП на Турция е малко над 900 млрд. долара, а преди три четири години се конкурираше с Иран - около 600 млрд. долара. След това започна да се конкурира със Саудитска Арабия - около 800 , а в момента е над 900 млрд. долара, като догодина се очаква да стане 1 трлн. долара.  Невероятно силно развиваща се икономика. Има много хора, много евтина работна ръка, а и много силни играчи се появяват от време на време на пазара".

Зад Кемал Кълъчдароглу, основният опонент на Ердоган, който има много добри шансове да победи, седи един отбор, който е много разнороден. Обединява ги омразата към Ердоган, подчерта Владимир Чуков.  

По отношение на паричната политика и борбата с инфлацията, събеседникът коментира, че в екипа на Кълъчдароглу има "много разумни хора". "Много се надявам да се напаснат пластовете и да се елиминира тази силна консервативна тенденция". 

На въпроса дали ще има промяна на турската външна политика, ако спечели Кълъчдароглу арабистът каза, че опонентът на Ердоган е "наследник на Кемал Ататюрк" и че на конференция в Москва на тема "Турция след изборите" е заявил, че няма да се правят резки промени, но на финалните предизборни митинги е казал недвусмислено, че ако стане президент "директно влизаме в Западните санкции срещу Русия". "Това до сега не го бе казвал. И още нещо: "Ние ще правим политика много по-близка до ЕС и НАТО". 

"Много ми се иска да вярвам на Кемал Кълъчдароглу, че външната политика ще бъде по-близо до тази на ЕС. Той е обещал и либерализиране на визовия режим, което означава, че Турция трябва да си смени Закона за тероризма, където има разминавания. Може да има промяна на отношението към сирийските кюрди. Говори се за много сериозно сближаване с кюрдите, за езикова автономия на кюрдския език".

Какво е характерно за турския национализъм? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.