Сунак се върна от Г-7 да оправя вътрешни проблеми

Лизи Бърдън, Bloomberg Лондон

14:18 | 22 май 2023
Преводач: Силвия Грозева

Сунак се върна. И го чакат проблеми с вътрешния министър, които излязоха на първа страница през уикенда.

Риши Сунак искаше да говори за подобрение на отношенията с ЕС, какво прави Великобритания, за да помогне на Украйна, за рестарта на отношенията с Китай. Но вместо това първият въпрос към него дойде от вътрешния министър Суела Брейвърман, за която Sunday Times писа, че миналата година е засечена с превишена скорост и поискала помощ да реши проблема. Това е потенциално нарушение на правилата.

Помните, че Суела Бейвърман бе уволнена от кабинета на Лиз Тръс миналата година заради нарушение на сигурността. Тя пратила поверителна информация от личния си мейл.

Лейбъристите днес попитаха защо Брейвърман е отново в правителството, второ, защо още не е била уволнена и трето защо не е започнало независимо разследване.

Какво означава това? Трябва ли да вземе решение? Засега разбираме, че все още подкрепя Суела Брейвърман. Това ще се промени ли в близките дни?

Тя ще говори пред Камарата на общините по-късно днес и ще отговаря на въпроси. Евентуално тогава може да имаме развитие. Но случаят става в труден момент не само заради личния проблем около Суела Брейвърман с глобата за превишена скорост, но и в по-общ план.

Миналата седмица тя критикува миграционната политика на консерваторите, а тази седмица излизат нови данни, които показват, че през 2022г. е имало рекорден ръст на миграцията към Обединеното кралство. Това е огромен проблем за консервативната партия. Те отдавна обещаха да намалят миграцията. И разбира се, Brexit бе поискан, за да даде на Великобритания свободата за контрол на границите си и намаляване на мигрантите.

Но всъщност докато броят на гражданите на ЕС намаляха, броят на гражданите извън ЕС се увеличи. Заради постпандемичния ръст на студентите. Пристигат бежанци от Украйна и Хонконг. И моментът е особено труден за Риши Сунак, който иска да работи срещу нелегалната миграция – едно от петте му големи обещания, да спре лодките през Ламанша.

Но ако се опита да намали миграцията като цяло, ще навреди на ръста. Защото бизнес лидерите искат визи, за да запълнят работните места, които никой не иска: шофьори на камиони и берачи на плодове.

Суела Брейвърман каза, че иска британци да заемат тези работни места. Но ако бъде изпратена на задната скамейка, може да се окаже сериозен проблем.