Безос (отново) замени Мъск като най-богатият човек на света

Разликата в богатството между 52-годишния Мъск и Безос, която в един момент достигаше 142 млрд. долара, се свива, тъй като акциите на Amazon и Tesla се движат в противоположни посоки.

13:00 | 5 март 2024
Обновен: 13:19 | 5 март 2024
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За първи път от повече от девет месеца Илон Мъск не е най-богатият човек в света. Той загуби позицията си на върха на Индекса на милиардерите на Bloomberg от Джеф Безос, след като акциите на Tesla Inc. се сринаха със 7,2% в понеделник. Сега нетното състояние на Мъск възлиза на 197,7 млрд. долара, докато това на Безос е 200,3 млрд. долара.

Това е първият случай, в който 60-годишният Безос, основател на Amazon.com Inc. оглавява класацията на Bloomberg за най-богатите хора от 2021 г. насам.
Разликата в богатството между 52-годишния Мъск и Безос, която в един момент достигаше 142 млрд. долара, се свива, тъй като акциите на Amazon и Tesla се движат в противоположни посоки.

Макар че и двете са сред т.нар. великолепна седморка, която задвижи американските капиталови пазари, акциите на Amazon са се увеличили повече от два пъти от края на 2022 г. и са на близко разстояние от рекорден връх. Tesla е спаднала с около 50% от своя връх през 2021 г.

В понеделник книжата на Tesla поевтиняха, след като предварителните данни показаха, че доставките от фабриката ѝ в Шанхай са се сринали до най-ниското ниво от повече от година. Междувременно Amazon излиза на пазара с най-добрия си ръст на онлайн продажбите от началото на пандемията.
 

Пакет за възнаграждение
Богатството на Мъск може да понесе допълнителен удар, след като съдия от Делауеър отхвърли пакета му за заплати в размер на 55 млрд. долара в Tesla, където той е главен изпълнителен директор.

Решението застава на страната на инвеститор, който оспорва плана за компенсации на Мъск, който е най-големият в историята. Опциите, които са били включени в отменения план, са един от най-големите активи на Мъск, наред с дяловете му в Tesla и SpaceX.

Индексът на Bloomberg продължава да ги включва в изчисленията си за неговото богатство. По-голямата част от състоянието на Безос се дължи на неговия дял от 9% в Amazon. Той е най-големият акционер на онлайн търговеца на дребно въпреки че миналия месец продаде 50 млн. акции на стойност около 8,5 млрд. долара.

Индекс на милиардерите на Bloomberg. Данните са в щатски долари и са актуални към 04.03.2024 г. 

Безос добре познава усещането да е на върха на класацията за богатство. За първи път той изпревари съоснователя на Microsoft Inc. Бил Гейтс като най-богатия човек в света през 2017 г. Поради значителното поскъпване на акциите на Tesla Безос се бореше с Мъск през по-голямата част от 2021 г. за първото място.

В края на същата година той изостана значително и не успя да си върне позицията на №1 досега. Бернар Арно, председател на LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, най-големият производител на луксозни стоки в света, също се нарежда сред най-богатите в света с нетно състояние от 197,5 млрд. долара.