Goldman: Хедж фондове са намалили експозицията си към Великолепната седморка

Microsoft, Apple и Nvidia "се класираха сред акциите на Info Tech с най-голям нетен спад в популярността сред хедж фондовете"

09:14 | 21 февруари 2024
Автор: Авишек Вишной
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Според Goldman Sachs Group Inc., хедж фондовете са намалили експозицията към гигантите в технологичните акции на Великолепната седморка през четвъртото тримесечие на фона на признаци на крайности на пазара.

„Фондовете бяха нетни продавачи на повечето от акциите на Великолепната седморка“, докато теглото им се повиши до рекорди, пишат стратези на банката в бележка от вторник, която анализира 722 хедж фонда с 2,6 трилиона долара брутни капиталови позиции. Всичките седем, с изключение на Amazon Inc., отбелязаха намаление на експозицията, добавиха те.

Промените подчертават как инвеститорите все повече се съмняват дали групата – съставена от Apple Inc., Microsoft Corp., Nvidia Corp., Alphabet Inc., Amazon.com Inc., Meta Platforms Inc. и Tesla Inc. – може да повтори представянето от миналата година, когато индексът на акциите им се повиши със 106% спрямо ръста от 24% на S&P 500. Някои стратези започнаха да отбелязват широка дисперсия на консенсусните оценки за растеж в цялата група.

Сезонът на отчитане на приходите на групата е смесен. Докато Meta и Amazon надминаха очакванията, Apple и Tesla показаха известна слабост. Отчетът на Nvidia се очаква по-късно в сряда и търговците ще търсят потвърждение, че компанията може да отговори на високите очаквания, поставени на фона на бума на изкуствения интелект. Сделките с опции предполагат 11% увеличение на печалбата на акциите, чиято цена се е утроила през последната година.

Microsoft, Apple и Nvidia „се класираха сред акциите на Info Tech с най-голям нетен спад в популярността сред хедж фондовете, докато акциите на комуникационните услуги като Snap Inc. бяха добавени", пише екипът на Goldman.

„Докато съкращаваха технологичните акции с мега капитализация, хедж фондовете търсеха възможности в цикличните пазари и някои зони на растеж“, пише екипът на Goldman. Фондовете продължиха да завиват към циклични спрямо дефанзивни, вдигайки това предпочитание до най-високото ниво от 2016 г. насам на фона на силните икономически данни в САЩ и намеците за подобрение в глобалното производство.

Големите степени на струпване на хедж фондове, излагане на инерция и брутен ливъридж са подпомогнали възвръщаемостта през изминалата година, но те също така сочат към „риска от бурно разпадане, ако пазарната среда се промени“, както за кратко се случи през последните няколко седмици на 2023 г., добавят анализаторите на Goldman.