Алуминият, никелът скочиха, след като САЩ сигнализираха за санкции заради Навални

Графика на деня, 21.02.2024 г.

07:31 | 21 февруари 2024
Автор: Ивон Юе Ли
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Цените на алуминия и никела скочиха за кратко, след като президентът на САЩ Джо Байдън каза, че САЩ планират да разкрият „голям“ пакет от санкции срещу Русия в петък след смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални.

Цените на алуминия на Лондонската метална борса се повишиха с цели 1,8%, докато никелът поскъпна с до 1,3% след коментарите на Байдън във вторник пред репортери в Белия дом.

Байдън не коментира конкретно кои индустрии ще бъдат санкционирани, но търговците са нащрек за потенциални нови ограничения върху руските метали, след като Обединеното кралство предприе действия през декември, за да блокира британски физически лица и организации да търгуват с физически метали, включително алуминий, мед и никел от Русия. По това време Обединеното кралство също намекна за възможността за координирани действия с международни партньори. Дотогава руските метали избягваха широки санкции.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби каза на брифинг по-рано във вторник, че санкциите ще имат за цел „да държат Русия отговорна за случилото се с Навални“.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза, че „значителният пакет“ от финансови санкции ще покрие „различни елементи от руската отбранително-промишлена база и източници на приходи за руската икономика“, които подхранват „военната машина“ и „репресиите“ на руския президент Владимир Путин.

Двата метала „определено скочиха“ след новината, че САЩ може да санкционират Русия заради смъртта на Навални, каза Сяою Джу, търговец в StoneX Financial Inc.

По-рано във вторник алуминият потъна до четириседмично дъно, докато никелът се понижи на фона на продължаващата несигурност относно глобалното търсене.