Инвеститорите поглеждат към Европа за евтини алтернативи на Великолепната седморка

Европа е добра алтернатива за следващите няколко години, тъй като „за разлика от САЩ и Китай, в Европа няма балон“

13:49 | 18 февруари 2024
Автор: Сагарика Джайсинхани
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

За европейските акции годината започна като голяма част от миналото десетилетие - в опит за догонване на печалбите на Уолстрийт. Но сега някои инвеститори казват, че познатият модел е на път да бъде нарушен.

Стратезите в Goldman Sachs Group Inc. и MFS Investment Management са сред тези, които говорят за перспективите на Европа. След като бяха в немилост сред инвеститорите толкова дълго време, оценките на акциите изглеждат привлекателни в сравнение с техните конкуренти в САЩ, които задават темпото. Плюс това, няма заплаха от пукане на технологичния балон на Великолепната седморка.

Февруарското проучване на Bank of America Corp. показа, че мнозинството от европейските мениджъри на фондове смятат акциите в региона за подценени, рязък обрат от миналия месец, когато повечето посочиха, че са твърде скъпи. Делът на инвеститорите, които прогнозират печалби през следващата година, също е скочил до 78% от 50% само за три месеца.

„Европа със сигурност е по-привлекателна“, каза Робърт Алмейда, глобален инвестиционен стратег в MFS. „Една от причините печалбите да са по-ниски в Европа е, че те са по-чувствителни икономически. Ето защо акциите не се представиха добре. Сега има по-малък риск  от печалбите, отколкото в САЩ, както и по-малък риск от оценката.“

Налице е също така нарастващ скептицизъм относно резкия ръст на американските технологични акции, предвид несигурния път към намаляването на лихвените проценти на Федералния резерв, от което секторът се нуждае, за да продължи да подхранва растежа си. От друга страна, залозите се увеличават, че печалбите в Европа могат да се възстановят силно тази година, насърчавайки доверието в акциите в региона.

Шансовете обаче все още изглеждат натрупани срещу Европа. Индексът Stoxx Europe 600 нарасна с 2,6% тази година, приближавайки се към рекордно високо ниво, достигнато през януари 2022 г. В доларово изражение той се понижи с 0,2%, изоставайки от референтния индекс S&P 500 в САЩ — който е най-висок за всички времена. А година, в която Европа изпревари Уолстрийт, би била извънредна - това се е случило само два пъти през последното десетилетие.

Роланд Калоян, ръководител на европейската капиталова стратегия в Societe Generale SA, каза, че има основателна причина инвеститорите да продължат да предпочитат американските акции както поради тяхната експозиция на изкуствен интелект (AI), така и поради очакванията за относително по-силна икономика.

Но проевропейският лагер казва, че тази продължителна ера на слабо представяне е към своя край. От една страна, вярата във всички неща, свързани с технологиите, може да е прекалена, като тази седмица по-горещите от очакваното доклади за инфлацията в САЩ намаляват оптимизма относно това кога ще започне облекчаването на Фед и подчертават рисковете около задвижвания от AI скок в сектора.

Дхавал Джоши, главен стратег в BCA Research, каза, че е „нереалистично“ да се очаква звездният ръст на печалбите на технологичните гиганти да продължи след резките им печалби миналата година. Европа е добра алтернатива за следващите няколко години, тъй като „за разлика от САЩ и Китай, в Европа няма балон“, каза Джоши. „Дългосрочните инвеститори трябва да имат пряка експозиция към европейските акции.“

Оценките на акциите и очакванията за повишаване на европейската бизнес активност също са големи двигатели на оптимизма. Съотношението цена/печалба на Stoxx 600 за 12-месечен период е близо до рекордно ниско ниво спрямо S&P 500.

И докато европейските печалби се очаква да намалеят с повече от очакваното през този отчетен сезон, стратегът на Sanford C. Bernstein Сара Маккарти каза, че има нисък риск от значителни съкращения на прогнозите до края на 2024 г. Като цяло печалбите на фирмите от Stoxx 600 се очаква да се възстановят 4,2% през 2024 г. след спад от 3% миналата година, според данни, събрани от Bloomberg Intelligence.

В Goldman Sachs стратегът Шарън Бел очаква сектори, свързани с икономиката – като промишлени стоки и строителство – да се възползват от по-ниските разходи за енергия и подобряването на търсенето. Тя също така вижда по-добри перспективи, въпреки по-високите оценки, за най-големите фирми в Европа поради техните относително защитни характеристики. Те включват така наречените GRANOLAS, включително GSK Plc, Roche Holding AG, ASML Holding NV, Nestle SA, Novartis AG, Novo Nordisk A/S, L’Oreal SA, LVMH, AstraZeneca Plc, SAP SE и Sanofi.

Европейските луксозни акции също са готови за съживяване с помощта на силнo американскo потребление, каза Бел. Устойчивите печалби на LVMH вече разсеяха притесненията за забавяне на търсенето в Китай - ключов пазар за сектора - и подхраниха 22% скок в MSCI Europe Textiles Apparel & Luxury Goods Index от средата на януари.

И накрая, докато в Европа липсват технологични мегазвезди като Apple Inc. и Nvidia Corp., регионът все още се възползва от лудостта около AI чрез фирми като ASML, ASM International NV и BE Semiconductor Industries NV. Залозите, че нарастването на инвестициите, свързани с изкуствения интелект, ще стимулират търсенето на производители на чипове, предизвикаха ръст от над 50% в тези три акции от края на октомври.