Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Германия скоро ще се върне към вял растеж, но ще има пренастройка на бюджета

Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, "Клуб Investor", 17.02.2024 г.

21:59 | 17 февруари 2024
Обновен: 12:42 | 19 февруари 2024
Автор: Даниел Николов

По-високата от очакваното инфлация в САЩ вълнуваше пазарите тази седмица, като това предизвика отлагане в прогнозите кога Федералният резерв ще започне да намалява лихвите. Бумът на изкуственият интелект (AI) продължава да е двигателят на пазарите на акции, особено в технологичния сектор, като Nvidia изпревари Alphabet по пазарна капитализация. Това коментира Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Nvidia изкараха изключително добри резултати за поредна година. Продължаваме да виждаме нови върхове, S&P 500 е устойчиво над 5000 пункта - мечтата на Тръмп не се случи в неговото президентство, но стана и най-вероятно ще продължи да расте."

Залозите, че Фед ще понижи лихвите през първото тримесечие се отложиха заради новите данни за инфлацията, но предстои да видим, предупреди Ваньов, тъй като ни очаква интересна година за монетарните политики. ЕЦБ все повече залага на понижение на лихвите, Германия е в рецесия, като същото сполетя донякъде изненадващо Великобритания и Япония.

 "В Германия рецесията чисто теоретично ще се окаже "техническа", тъй като ще излезе от нея най-вероятно през следващото или най-много след още едно тримесечие. Обикновено темпът на рецесия в Германия е между три и пет тримесечия на спадащ или вял икономически растеж. Тя ще се върне в посоката на вял икономически растеж, но няма какво да се лъжем - има сериозни структурни проблеми"

Според Ваньов може да се очаква пренастройка на бюджета в Германия - дефицитът от 3% ще се запази, но има все повече искания от бизнеса и обществото за инвестиции в инфраструктурата. В Япония основният проблем е демографски и вече по-ниската конкурентноспособност, но икономиката е "приспособима" и има достатъчно голямо вътрешно търсене, което да доведе до нов растеж.

"В Германия се събраха редица фактори, които ги няма във Великобритания или Япония - деиндустриализацията, прекаленото настъпване на зелените политики, което доведе до страшно задъхване на германската индустрия и затваряне на редица заводи. През 2023 г. BASF затвори един от най-големите си заводи - в Лудвигсхавн; това са събития с магнитуд."

Великобритания затегна изключително силно монетарната политика заради инфлацията, което е отворило поле за маневри - проблемите от Brexit остават, но икономиката ще се върне към растеж, коментира Ваньов.

Петролът продължава да е волатилен заради случващото се в Близкия изток и атаките на хутите по кораби в Червено море, което заплашва корабоплаването в региона и световната търговия с петрол. Новините за рецесии също оказват негативно влияние, каза Ваньов.

Ваньов разказа и за дейността на Българската CFA асоциация, българският клон на световната асоциация на инвестиционните експерти CFA Institute, и вече традиционното годишно състезание по изследване на публична компания за университетски отбори.

"Задачата е чрез анализ и менторство от наши членове отборите да подготвят доклад по най-високите критерии на CFA Institute и да го представят."

Тази година компанията е била Sopharma Group, a финалът ще е следващия петък. Състезанието дава шанс на българските студенти да се запознаят със стандартите в професията и да приложат на практика знанията си, каза Ваньов.

Повече за пазарите през седмицата може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.