Eli Lilly се приближава до клуба на Великолепната седморка с оценка от $1 трилион

Цената на акциите скочи с 34% тази година, подкрепена от търсенето на лекарствата Mounjaro и Zepbound за диабет и затлъстяване

13:03 | 17 февруари 2024
Автор: Лиза Фам и Джоел Леон
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Неумолимият борсов ръст на Eli Lilly & Co. карат анализаторите на Morgan Stanley да се замислят дали тя ще стане първата американска компания извън Великолепната седморка, която ще достигне пазарна стойност от 1 трилион долара.

Анализаторите вдигнаха целевата си цена за производителя на лекарства за отслабване до най-високата досега на Уолстрийт в петък, до ниво, което ще доведе пазарната капитализация до около 900 милиарда долара, според изчисления на Bloomberg.

„Може ли Lilly да бъде първата биофармацевтична акция за $1 трилион? Продължаваме да виждаме път за по-нататъшно развитие", пишат анализатори от Morgan Stanley.

Акциите на производителя на лекарства поскъпнаха с 3,2% в петък, за да достигнат нов рекорд. Акциите поскъпнаха с 34% тази година, подкрепени от търсенето на лекарствата Mounjaro и Zepbound за диабет и затлъстяване. Това доведе пазарната капитализация на Lilly до над 740 милиарда долара, поставяйки я сред 10-те най-ценни компании в индекса S&P 500.

Пазарната стойност на Lilly изпревари тази на Tesla Inc. миналия месец след разочароващи печалби и опасения за растежа на производителя на електрически автомобили, който достигна границата от 1 трилион долара през 2021 г., но оттогава изпадна от тази избрана група. Клубът с повече от $1 трилион сега се състои от Microsoft Corp., Apple Inc., Nvidia Corp., Alphabet Inc., Amazon.com Inc. и Meta Platforms Inc. Единствената нетехнологична компания с по-висока пазарна капитализация от Lilly е Berkshire Hathaway Inc.

Няколко анализатори повишиха ценовите си цели за Lilly този месец след оптимистичните резултати от отчетите, включително тези на Societe Generale SA, Jefferies и Barclays Plc, според данни, събрани от Bloomberg. Някои обаче изглежда залагат, че оптимизмът вече е оценен: акциите на Lilly затвориха на $782,06 в петък, в сравнение със средната целева цена на анализатора от $756.

Успешното лекарство за диабет на компанията Mounjaro обикновено се използва не по предназначение, а за отслабване, докато Zepbound, който наскоро беше одобрен за отслабване, се прогнозира да стане най-продаваното лекарство в историята.