В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Едва ли инфлацията ще спадне до заветните 2% заради фокуса върху зелената икономика

Георги Георгиев, портфейлен мениджър в Karoll Capital Management, „В развитие“, 15.02.2024 г.

17:32 | 15 февруари 2024
Автор: Антоанет Василева

2023 г. беше изключително силна година – пазарът успя да възстанови загубите от 2022 г., но трябва да се вземе предвид, че голяма част от печалбите на пазара на S&P 500 дойдоха от технологичните компании. В Европа въпреки мрачните прогнози и реално слабата икономика, която видяхме и като отражение върху прираст на БВП, пазарите също бяха позитивни и се движеха с американските. Тук също голям процент от доходността – над 60% се обяснява от няколко компании, които са ситуирани в по-дефанзивни сектори. Годината започна обнадеждаващо, но през последната седмица се вижда, че инфлацията показва сигнали, че може да остане и да се възбуди отново.  Това заяви Георги Георгиев, портфейлен мениджър в Karoll Capital Management в предаването „В развитие“ с водеща Вероника Денизова.

Едва ли инфлацията ще спадне до заветните 2%, тъй като фокусът е върху зелената икономика, което автоматично вдига този процент над 2% в исторически план. Недостатъчно е да има дефлационен ефект, по-скоро ще има допълнителен инфлационен ефект, който ще бъде между 2-3%. Проучвания показват, че заради тази  транзиция, която ще се състои, се очаква да допринесе с 1,1 процентни пункта над средното за инфлацията, смята Георгиев.

Като ключови фактори, определящи движението на пазара оттук нататък Георгиев посочи изборите, геополитиката и централните банки, които ще движат основната част от динамиката.

Георгиев очаква Фед да задържи лихвите за известно време, докато види по-сериозни данни, които да потвърждават тезата им. Прогнозата на Кaroll Capital Management е, че ще свалят лихвите, но с по-малко от заявените 4-5 понижения. ЕЦБ ще свали лихвите, следвайки Фед, но лихвеният диференциал ще остане в полза на американската икономика.

„Към този момент пазарът е ентусиазиран и свръхкупен, затова можем да очакваме разпродажби. Обикновено средата на февруари до края на месеца е най-слабата част от годината по отношение на представянето на пазарите.“

Тезата ни е, че развиващите се пазари имат потенциал да обърнат негативния тренд, който виждаме през последните 14 години спрямо американския пазар и е вторият най-дълъг период сравним с този през 80-те години, когато сме свидетели на най-големия бичи пазар в САЩ. Все още Китай дърпа развиващите се пазари назад, което е фактор и влияе върху динамиката и представянето им. Но пазари като Мексико, Индия и Бразилия, получиха капиталови потоци за сметка на Китай и се представиха много добре. Същото се наблюдава и за региона на Централна и Източна Европа, където пазарите представиха добра доходност на акционерите през изминалата година.

Тук можем да отличим представянето на пазара на Полша, който е с много голяма тежест и във фонда ни, и в индекса като цяло, заяви Георгиев.

Българска фондова борса (БФБ) се представя доста убедително през последните три години, като голямата доходност тук идва от двете основни позиции в индекса, но имаме потенциал, тъй като ако се реализират предложенията на БФБ, това ще бъде съпътстващ вятър за борсата. Другият потенциал идва и от включването ни в еврозоната, което автоматично ни поставя на картата, защото към момента българският фондов пазар отсъства напълно. През тази година има потенциал ръстът да дойде не само от две компании, а да видим подкрепа и от други, отбеляза Георгиев.

В последните 15-20 години технологичните компании взеха изключително сериозно място като присъствие в индекса S&P 500 с тегло над 32%, което е впечатляващо. В САЩ всички инвестират в новите технологии, докато Европа изостава в това отношение, посочи Георгиев.

„Ако се вижда, че икономиката не е достатъчно силна, концентрацията към чиповете ще продължи. При позитивно развитие има логика да видим допълнително движение и вливане на капитали в по-малките по капитализация компании. Тук всичко зависи от стимулите от Китай, които да подкрепят това движение.“

2024 г. е добра година да превключим част от рисковия си портфейл например в американски позиции и да заключим добра доходност в държавни облигации. По отношение на суровините суперцикълът, който започна през 2020 г., отнема твърде много във фазата си на консолидация. Златото е актив, който винаги трябва да присъства в портфейла на инвеститорите, тъй като то представлява вид алтернативни пари.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.