Фондове за "черни лебеди" са изправени пред собствен апокалипсис след 99% спад

ETF за "черни лебеди" могат да следват редица стратегии, като често купуват пут опции на S&P 500, които са много извън залозите – което им позволява да продават с огромна печалба, ако пазарът се срине

19:56 | 17 февруари 2024
Автор: Деница Цекова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Борсово търгуваните фондове, създадени да печелят от деня на Страшния съд на Уолстрийт, са изправени пред свой собствен вид апокалипсис.

Изненадващо устойчивата американска икономика и рекорден фондов пазар доведоха до огромни загуби на поредица от ETF, предназначени да издържат на така наречените събития "черен лебед" — или неочаквани бедствия, като кредитния срив от 2008 г., които опустошават пазарите.

Simplify Tail Risk Strategy ETF късно в петък заяви, че спира работа, след като загуби 99,8% от стартирането си през септември 2021 г. Активите му бяха намалели от $110 милиона до около $2 милиона. От Simplify Asset Management, които го управляват, отказаха да коментират решението.

Подобен фонд, Cambria Tail Risk ETF, не се е представил много по-добре: той е отбелязал 46% загуба от началото си през 2017 г., намалявайки активите си от близо 500 милиона долара до 90 милиона долара.

На моменти изглеждаше, че подобни стратегии ще се отплатят, тъй като светът стана свидетел на пандемията, войната в Украйна, растящата инфлация и повишенията на лихвените проценти, за които някога се смяташе, че на практика обричат САЩ на рецесия. Но фондовият пазар се противопостави на всичко това, изпращайки индекса S&P 500 да отскочи с повече от 40% от най-ниските си нива през 2022 г. Това доведе до загуби в тези ETF, защото месец след месец те на практика купуваха застрахователни полици срещу бедствия, които никога не идваха.

„Стратегиите за ограничен риск няма да се представят добре, когато пазарът е във възходяща траектория“, каза Джефри Птак, главен рейтингов директор в Morningstar Research Services. „Донякъде върви с територията.“

ETF могат да следват редица стратегии, въпреки че често купуват пут опции на S&P 500, които са много извън залозите – което им позволява да продават с огромна печалба, ако пазарът се срине дълбоко – или кол опции, които биха спечелили от голяма скок в индекса на волатилността на Cboe или Vix. Фондът Simplify Tail Risk използва комбинация от двете.

Но когато тези събития не се случат, договорите за деривати стават безполезни с изтичането им, като фондовете губят всичко, което са платили. Janus Velocity Tail Risk Hedged Large Cap ETF също беше ликвидиран през 2018 г. Друг — наречен Fat Tail Risk ETF — последва примера през 2022 г.

Фондът Simplify Tail Risk беше силно ударен в края на миналата година, когато американските облигации и акции се повишиха благодарение на оптимизма, че Фед е приключил с повишаването на лихвените проценти, докато икономиката все още остана непокътната.

Такова хеджиране на риск от срив може да осигури големи печалби при резки, внезапни свивания на пазара, като тези, предизвикани от пандемията през март 2020 г. или колапса на Lehman Brothers през 2008 г. И фондовете, по дизайн, поемат загуби, докато не се случи такова бедствие и идват големи печалби.

Меб Фабер, главен изпълнителен директор на Cambria Investment Management, каза, че неговият рисков фонд се представя добре в сравнение с други, като „губи по-малко“ на възходящия пазар. Той каза, че очаква интересът към фонда да се увеличи, тъй като настроението за риск избледнява и главоломните оценки на акциите стават обект на подновен контрол.

„Ако и когато пазарът се преобърне към низходящ тренд“, каза той, „ще видим големи притоци обратно към фонда.“