В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Компанията, която е напът да се присъедини към клуба на Великолепната седморка

Репортаж, "В развитие", 21.02.2024 г.

15:33 | 21 февруари 2024
Автор: Антоанет Василева

Компанията Eli Lilly е близо до влизане в клуба на Великолепната седморка.

Това може да е първата американска компания извън Великолепната седморка, която ще достигне пазарна капитализация от 1 трлн. долара. Нейните акции се повишиха с 34% през тази година. Това прави сериозно впечатление на пазарните анализатори.

Запознати смятат, че има пространство за допълнителен ръст. Брандът е сред водещите фармацевтични компании. Неговите продукти за отслабване правят сериозно впечатление. Медикаменти като Mounjaro и Zepbound са истинска сензация на пазара. Вторият продукт вероятно ще стане един от най-продаваните медикаменти в цялата история. Това води до пазарна капитализация до над 740 млрд. долара, което поставя компанията сред десетте най-скъпи компании в индекса S&P 500.

Само преди месец капитализацията на Lilly изпревари тази на Tesla, заради притесненията относно растежа на производителя на електромобили. Единствената нетехнологична компания с по-висока пазарна капитализация от Lilly е Berkshire Hathaway Inc.

Компанията има планове за строеж на голям завод за 2 млрд. долара. Сградата ще се намира в Германия. Това ще е първи голям комплекс на компанията в страната. Все пак няма потвърждение за плана. Смята се, че това ще е важен успех за германското правителство, опитващо се да демонстрира, че неговата икономика все още е конкурентоспособна.

Сериозен дял от дейността на Lilly е съсредоточен в САЩ. Всички пакети се предлагат с производство в Ирландия, Франция, Испания, Италия и Китай.

Анализаторите смятат, че пазарът с продукти за отслабване ще има голямо повишение до края на десетилетието. Ясно е, че Eli Lilly има много конкуренти. Компанията обаче разполага с продукти, които са определени за сред големите сензации в сферата.

Очаква се приходите на Lilly да скочат до $60,39 млрд. долара през следващите три години. Това е повишение със 76%. За следващата година се очаква пазарната капитализация на компанията да се повиши със 7,4%.

Все пак за капитализацията съществуват големи рискове като разширяване на производството и възможно понижаване на цените на основните продукти. За последната година акциите на компанията се повишиха със 140%. Доста големи имена все още виждат възможности за инвестиции в компанията.

Целия репортаж гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.