Бернар Арно загуби второто място в света на най-богатите

Аликс Стийл, Гай Джонсън, Bloomberg

14:30 | 18 октомври 2023
Обновен: 21:10 | 18 октомври 2023
Преводач: Петя Кушева

Една история, която следя е LVMH. Директорът й Бернар Арно загуби мястото си на вторият най-богат в света човек, благодарение на разпродажбата на луксозни акции в Европа. Неговото място бе заето от Джеф Безос от Amazon. Гай, оценявам, че Amazon има облак и всякакви подобни неща, но се чудя дали това не е странно показателно и за потребителя. Щом купувам неща от Amazon, няма чанта от LVMH.

Може би има негативен търговски ефект. Но мисля, че става дума за разходите за луксозни китайски стоки в Съединените щати и в Европа, които имаха няколко невероятни години. И в един момент си мисля, че знам кой е най-богатият човек в света. Така че постепенно, последователно слизат надолу.

Относно Европа и Съединените щати, нали не се връщаме към този наратив пак? Amazon спрямо LVMH, лукс срещу спрямо технологии.

Европа вече се интересува от друго и това е случващото се в сферата на естествените науки. Може да се твърди, че сега това е място е заето от Novо Nordisk и невероятния потенциал на mPEG и всички тези други лекарства. Това е новата история в Европа. Значи не е американските технологии срещу европейския лукс, а американските технологии срещу европейските технологии за здравеопазване.

Да, 100%. И поне имаме Eli Lilly. Но както Goldman Sachs посочи по-рано това е пазар с потенциал от 100 милиарда долара до 2030 г. с двама играчи, Eli Lilly и Novo Nordisk. Може би следващия път ще говорим за Novo Nordisk спрямо Amazon с LVMH. Не знам. Гледах данните и се опитвах се да видя Бернар Арно или Джеф Безос и нещо за Novo Nordisk, но не можах да намеря. Само финансиране.  

Мисля, че се разпределят по-равномерно. Но разликата между LVMH и Novа се увеличи значително. Мисля, че последно беше сто милиарда, когато проверих и това бе преди няколко дни. Така че това е новият разказ в Европа. Тя вече не доминирана от това, което се случва се на луксозния пазар, а от здравните технологии. Това е един вид технологична история.