Битката между Facebook и медиите за плащането на съдържание се измества към Европа

Европейски служители изразиха солидарност с Австралия и изразиха желание за подобен закон в ЕС

16:32 | 27 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Спорът между Австралия и Facebook за медийното съдържание фокусира вниманието и върху европейските усилия за принуждаване на технологичните гиганти да плащат повече за новини, пише The Wall Street Journal. Eвропейските политици настояват все повече националните правителства бързо да приемат нов закон, коойто да подпомогне медиите в битката им с технологичните гиганти.  

Страните от Европейския съюз са изправени пред краен срок до юни да приемат национални версии на европейски закон, наречен Директива за авторските права, който има за цел да подобри позицията за преговори на медийните издатели, които са изправени пред компании като Facebook и Google. Съгласно закона, приет през 2019 г., издателите на новини могат да изискват плащане за повторна употреба на тяхното съдържание.

В четвъртък Австралия прие закон, който обхваща много от същите проблеми, чийто условия наскоро накараха Facebook да премахне от платформата си новините идващи от астралийски новинарски сайтове за пет дни, преди да обърне курса, след като правителството отстъпи пред някои части от закона.

Дебатът обаче продължава: Трябва ли да се плаща на издателите, когато техните новите бъдат споделяни чрез технологични платформи? И ако – то каква трябва да бъде сумата?

Издателите твърдят, че новините са значителна част от предоставяните услугите от Google, следователно те трябва да получават част от приходите на компанията.

Технологичните компании и техни защитници обачее отговарят, че вече увеличават приходите на медийните компании, като им предоставят десетки милиарди посещения на уебсайтовете им месечно и че именно безплатното свързване е жизнената сила на интернет.

Висши служители на ЕС заявиха, че ходът на Facebook в Австралия показва, че технологичните платформи притежават твърде много власт над медиите.

Ситуацията показа, че „ние не можем да оставим решения, които имат огромно въздействие върху нашите демокрации, на компютърни програми без никакъв човешки надзор или на заседателните зали в Силициевата долина“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на конференцията по сигурността в Мюнхен миналата седмица.

Европейският комисар за вътрешния пазар и услуги Тиери Бретон призова страните членки бързо да приемат национални версии на закона за авторското право, за да засилят правото на своите издатели на новини на обезщетение от технологични платформи.

„Финансираме журналистика от много години“, заяви Google в своя европейски акаунт в Twitter в понеделник. Компанията заяви, че осигурява 24 млрд. посещения месечно на медийни сайтове по целия свят, както и че има стотици партньорства с издатели на новини. Google подписа споразумения за платено партньорство с повече от 500 издатели в редица държави, включително Германия, Великобритания и Австралия, за продукта си, наречен News Showcase.

Случаят в Австралия от последната седмица отново извади на повърхността темата, възникнала в световен мащаб от повече от десетилетие.

Във Франция, единствената държава, която е въвела новия закон на ЕС, през ноември Google подписа споразумения за News Showcase с няколко медии, включително Le Monde. Споразуменията бяха постигнати, след като френски съд потвърди заповед от антитръстовия регулатор на страната, че Google трябва да се доваря с издателите на новини.

Някои европейски служители изразиха солидарност с Австралия.

„Наистина намирам за много вредно, че една платформа се държи по този начин в знак на протест срещу закона на дадена държава. Трябва да подкрепим Австралия в тази битка“, заяви Бретон в понеделник.

„Европейското решение е Директивата за авторските права, която предоставя на медиите ново право да получат по-справедлив дял от печалбата“, допълни той.

Някои политици и анализатори казват, че твърдата тактика на Facebook може да покаже, че Европа също трябва да действа по-строго.

„Правилата за защита на националните издатели трябва да бъдат разширени, защото са заложени икономическата устойчивост на много компании, хиляди работни места и националният и европейският цифров суверенитет“, заяви италианският депутат Федерико Моликоне.

Някои юридически анализатори казват, че новото законодателство на Австралия, основано на закона за конкуренцията, има по-строги правила от европейското законодателство за авторското право. Мартин Кречмер, професор по право в Университета в Глазгоу, заяви, че законът за авторското право е погрешният инструмент за защита на издателите, тъй като не бива да  се възпрепятства споделянето или цитирането на новинарско съдържание.

„За да се справите с този проблем, трябва да изместите пазарната мощ. Може да са необходими по-силни намеси, като например законодателството в областта на конкуренцията“, поясни той.