Австралия прие спорния закон: Google и Facebook ще плащат за новинарско съдържание

ЕС също проявява интерес към подобен закон

08:30 | 25 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Австралия прие първия в света закон, благодарение на който Google и Facebook ще плащат за новинарско съдържание, публикувано в техните платформи, съобщава BBC.

По този начин страната яростно се противопостави на американските технологични гиганти.

Миналата седмица Facebook блокира цялото новинарско съдържание, което води до уеб сайтовете на австралийски медии. Тази седмица отмени решението си след преговори с правителството.

След тези разговори законът прие нови изменения. Двете компании се ангажираха да плащат доходоносни суми на някои големи австралийски издатели. Тези сделки са широко разглеждани като компромис от технологичните гиганти.

Законът на Австралия се разглежда като възможен тест за въвеждането на подобен регламент и в други страни.

Измененото законодателство беше прието в Камарата на представителите в четвъртък, след като по-рано премина през Сената.

Законът задължава технологичните гиганти и новинарските организации да се договарят за плащане помежду си. Правителството твърди, че това ще доведе до „по-справедлив“ процес на преговори между двете страни, тъй като дава на новинарските организации повече възможности.

Австралийската комисия за конкуренция и защита на потребителите (ACCC) обяви, че досега издателите са имали „малка преговорна сила“, тъй като са разчитали на технологични монополи като Google и Facebook.

Освен това сега технологичните гиганти ще бъдат принудени да уведомяват издателите на новини за промените в техните алгоритми.

Технологичните гиганти твърдят, че те и досега са помагали на медиите, като насочват трафик от собствените си платформи към новинарските им сайтове.

Блокирането на съдържанието на австралийски новини от Facebook през последната седмица предизвика остри критики както в Австралия, така и в световен мащаб. Компанията призна, че е премахнала включително над 100 новинарски страници, които не са пряко новинарски, включително на ключови здравни и спешни агенции.

Но мощното му действие се тълкува като предупредителен сигнал за законодателите в други държави - като в Канада, Великобритания и ЕС - които са изразили интерес към австралийското законодателство.