В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

И Facebook имат право в спора с Австралия

Вени Марковски, председател на „Интернет общество – България“, 23.02.2021г.

15:05 | 23 февруари 2021
Обновен: 15:18 | 23 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова

Съвсем ясно е кой губи от спора между Facebook и правителството на Австралия – това са изданията, защото съдържанието им достига до драстично по-малко потребители. Това заяви Вени Марковски, председател на „Интернет общество – България“, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Това е въпрос, който не бива да се разрешава законодателно, а чрез преговори. Ако няма споделяне на препратки към сайтовете на медиите, то те ще загубят трафика си“, категоричен е Марковски.

„Австралия може да е малък пазар на фона на други страни с много повече население, но не бива да забравяме, че там е един от най-големите издатели на медии в световен мащаб – Рупърт Мърдок. Неговите издания и телевизии са по целия свят. Т.е. може да се приеме, че ако законът официално бъде приет в Австралия, то е възможно примерът й да бъде последван и от други страни“.

Марковски припомни и съобщение на министър-председателят на Австралия, в което той обяви, че забраната на Facebook да публикува новинарско съдържание от австралийски медии е „арогантно поведение на технологичния гигант“. Но всъщност по същата логика според Марковски, някой може да каже, че съществува и „арогантно поведение на един голям издател към всички социални платформи“, визирайки именно Мърдок.

„Като извод може да се изведе, че ако сега трябва да се плаща за публикуване на определени препратки, в един момент може да се окаже, че трябва да се плаща за абсолютно всички препратки“, посочва Марковски.

По думите му много трудно може да бъде оправдано защо Facebook трябва да плаща пари само за това, че потребителите му имат възможност да кликнат на определена статия и да прочетат дадена информация.

„Facebook не генерира печалба от подобни препратки. Съвсем различно е, ако говорим за споделяне на част от рекламните приходи, когато например някое издание публикува реклама в социалната мрежа. Тогава би могло процент от тази реклама да отиде за самото издание. Но да се плащат пари само за това, че човек клика някъде и чете една информация - много трудно може да бъде оправдано“, категоричен е гостът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.