Технологичните гиганти ще пазят позициите си в Австралия

Стивън Шийлър, бивш изпълнителен директор за Австралия и Нова Зеландия във Facebook

14:00 | 12 февруари 2021
Автор: Мария Попова

Свидетели сме на битката на технологичните гиганти за възпиране на регулациите, възпиране на въвеждането на задължителен кодекс на поведение. Мисля, че колкото и малка да е Австралия, това е важна битка в цялостното им развитие и те ще отстояват позициите си с всички сили.

Има много гледни точки относно регулациите и понякога не знаете какво ще се случи преди да влязат в сила. Facebook и Google определено възразяват срещу някои от ключовите разпоредби.

Facebook например не харесва задължителното естество на кодекса на поведение, който предвижда арбитраж, когато двете страни не могат да се споразумеят.

Facebook смята, че е ползата от Facebook за новините също е подценена в някои от методите на арбитраж.

Google пък вижда проблем в това да плаща за линкове към новини, а не само да същинското новинарско съдържание.

Това са два важни фактора в начина, по който ние възприемаме интернет.

Начинът, по който интернет работи от 20 години е безплатното предоставяне на връзки и съдържание по начин организиран от Facebook и Google.

Това е голяма промяна, в момент когато навлизаме в нов свят и трябва да помислим как да финансираме разследващата журналистика по целия свят, за да имаме жизнена делокрация. Това е нещо, което ме притеснява.

Ако Google и Facebook се изтеглят от Австралия, това е удар по австралийската демокрация, а не само по екосистемата на социалните медии.