Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Facebook и Австралия сключиха сделка

Бойчо Попов, главен редактор на сайта Investor.bg, Бизнес старт, 23.02.2021

11:33 | 23 февруари 2021
Обновен: 11:33 | 23 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева

Facebook и австралийското правителство са сключили временна сделка, която ще позволи на потребителите и издателите в страната отново да споделят и да гледат връзки към новинарски статии в социалната мрежа. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на сайта Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

"В понеделник австралийското правителство добави изменения към законодателството, което възбуди противоречията със Facebook. Те включват двумесечен период на медиация, даващ на двете страни повече време за договаряне на търговски сделки".

"Най-важната промяна е предоставянето на време за цифровите платформи да постигнат търговски сделки с издателите преди да ги принуди да участват в окончателен арбитраж. Промяната също така включва правило, че приносът на интернет компаниите за устойчивостта на австралийската индустрия за новини“ чрез съществуващите сделки трябва да бъде взет под внимание, обясни Попов. 

Главният редактор на Investor.bg коментира и новината, че производителят на луксозни електрически превозни средства Lucid Motors реши да стане публична компания, като се сля с дружеството за придобиване със специално предназначение(SPAC) Churchill Capital IV Corp.

Целия разговор вижте във видеото.

Повече новини от света на технологиите четете на Investor.bg