Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Facebook блокира новините в Австралия

Бойчо Попов, главен редактор на сайта Investor.bg , Бизнес старт, 18.02.2021

12:51 | 18 февруари 2021
Обновен: 12:51 | 18 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева

Facebook обяви в сряда, че вече няма да позволява разпространението на журналистическо съдържание на своята платформа в Австралия. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на сайта Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

"Това е реакция на планиран закон в Австралия, който ще задължи интернет компании като Facebook и Google да споделят приходи с медийни компании, чието съдържание показват на своите платформи".

"За разлика от Facebook, Google наскоро показа готовност за сътрудничество. Само часове преди съобщението на Facebook групата сключи споразумение с медийния конгломерат на семейството на Рупърт Мърдок News Corp. Този пакт се прилага не само за Австралия, но и в световен мащаб, включително и за публикации на групата в други региони на света, като американския Wall Street Journal или британския Times. Google подписа и няколко споразумения специално за австралийския пазар", коментира Попов.

"Facebook заяви, че ще разчита на софтуер за машинно обучение, за да определи кои връзки се считат за новини. Софтуерът търси специфични за новините сигнали, като навременност, наличие на линии и приписани източници в опит да предскаже дали нещо трябва да бъде класифицирано като новина. Възможно е обаче и неновинарски истории като мнения, също да бъдат ограничени, ако те идват от организации, фокусирани предимно върху новини".

Главният редектор на Investor.bg коментира и новината, че самолетният парк на най-големия в света онлайн търговец на дребно Amazon ще бъде удвоен по размер между май 2020 г. и юни тази година.

"Въздушният флот на Amazon е важна част от стратегията на компанията за постигане на все по-амбициозните еднодневни и двудневни цели за доставка. Компанията започна тестване на въздушните товарни операции в Уилмингтън, Охайо през 2015 г. като част от проект под кодовото име „Aerosmith“. Оттогава Amazon Air нараства бързо, особено по време на пандемията на коронавируса".

"Amazon наема по-голямата част от товарните си самолети от Atlas Air Worldwide Holdings и Air Transport Services Group, но през януари закупи 11 използвани самолета Boeing 767-300 от Delta и WestJet", заяви Попов. 

Целия разговор вижте във видеото.

Повече новини от севта на технологиите четете на Investor.bg