Facebook ограничава споделянето на новини за Австралия

Ангъс Уайтли, Bloomberg News

11:38 | 18 февруари 2021
Автор: Антон Груев

Facebook заплаши да го направи миналия септември, ако предложения проектозакон бъде приет, но малко хора очакваха тя изпълни заканата си. Днес обаче това е факт и Facebook ограничава споделянето на новини в платформата си за Австралия.

Издатели и профили във Facebook не публикуват нищо, а австралийските новинарски сайтове не могат да пускат и споделят австралийско съдържание.

Това се отнася и за останалата част от света, потребители от други региони също няма да могат да публикуват и споделят австралийско съдържание. Това изненада неприятно правителството, което точно отбелязваше напредък с Google.

Другата платформа, която също е засегната от проектозакона. Тя обаче предприе различна стратегия спрямо Facebook и разтрогнаха договорите си с издателите преди приемането на закона.

 

Откакто беше представен проектозаконът, Facebook винаги е твърдял, че новините им носят много малки икономически ползи.

Като част от изявлението днес, с което обявиха, че ще блокират споделянето на новини казаха, че те са едва 4% от съдържанието, което потребителите виждат в своите потоци от съдържание.

Австралия е малък пазар, на който има много малко новини, поне така казват от Facebook.

Освен това компанията твърди, че нейният бизнес модел се различава от този на Google и че медийните компании съзнателно публикуват в платформата на Facebook и така получават безплатен трафик от нея към сайтовете си.

Проектозаконът наказва Facebook за съдържание, което компанията не е искала.

Подходът на Facebook е различен от този на Google и твърди, че това произлиза от разликите в техните бизнес модели.

Въпреки това, австралийският финансов министър Джош Фрайденбърг заяви, че по-рано днес е разговарял с изпълнителния директор на Facebook Марк Закърбърг и са се съгласили да проведат разговори, за да опитат да намерят решение на проблема.

Изглежда вратата за евентуално решение още не е затворена и още не е ясно дали тези ограничения ще останат за постоянно.